Saturday, May 27, 2006

Εθνικισμός vs Εθνισμός

Ο κόσμος έτσι όπως τον βλέπω εγώ ~ "Εθνικισμός": η καραμέλα της ημέρας

εθνικισμός (ο) (ουσ. αρσ.) (απο το επιθ. εθνικός) η υπέρμετρη προσήλωση στην παράδοση και στα εθνικά ιδεώδη.

εθνισμός (ο) (ουσ. αρσ.) (απο το ουσ. έθνος) η εθνική συνείδηση, η φιλοπατρία

Απο το "Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσα" της Υδρίας - Cambridge - Ήλιος προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Όπου "υπέρμετρη" βάλε "φανατική". Έτσι εξηγήται γιατί ο εθνικισμός θεωρείται βρισιά. Δεν είναι ένα είδους πολιτικής θεωρίας όπως μπορεί αρχικά να ήταν η έννοιά της αλλά κάτι άλλο. Οι "φανατικοί" οποιουδήποτε είδους δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη γιατί η ιστορία έχει δείξει οτι φανατισμός και κοινή λογική δεν πάνε μαζί. Οπότε κανένας δεν θεωρείται ιδιαίτερα κολακευμένος όταν τον αποκαλούν φανατικό.

Το γεγονός οτι αλλιώς ξεκίνησε ο όρος και αλλιώς κατέληξε είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Σημασία δεν έχει η αρχική σημασία ενός όρου αλλά η σημασία που έχει περάσει στην συνείδηση του κόσμου. Κάποτε ο όρος "βάρβαρος" δεν σήμαινε "απολίτιστος" και δεν ήταν υποτιμητικός Σήμαινε απλώς αυτόν που δεν έχει γεννηθεί Έλληνας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Κάποια στιγμή όμως αυτό άλλαξε και σήμερα σημαίνει κάτι άλλο. Τι ίδιο ισχύει και για τον εθνικισμό. Αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε.

6 comments:

  1. Επίσης να συμπληρώσουμε ότι ο όρος "εθνισμός", που υποτίθεται ότι αποδίδει τον υγιή πατριωτισμό, είναι πνευματικό τέκνο του κ. Μπαμπινιώτη. Δηλαδή έννοια κατασκευασμένη.

    ReplyDelete
  2. @jim_hellas
    Δεν νομίζω πως ο "πολύς λαός" χρησιμοποιεί την έννοια με τον τρόπο που είπε ο κ. Μπαμπινιώτης. Εκτός αν θέλουν να εκνευρίσουν τους οπαδούς τις εν λόγω ομάδας. for the record, και τους ΑΕΚτζίδες τους φωνάζουν χανουμάκια αλλά δεν τίθετε γλωσσικό ζήτημα.

    Άλλο έννοια και άλλο παρατσούκλι.


    @e-lawer
    Όλες οι λέξεις - έννοιες είναι κατασκευασμένες απο κάποιον(ους) αυτό δεν σημαίνει πως είναι πλασματικές. Και ο Μαρξισμός είναι κατασκέυασμα του Μάρξ και των οπαδών του, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει ως έννοια και πως δεν χρειάζεται στην γλώσσα μας.

    ReplyDelete
  3. Χαλαρώστε μερικοί μερικοί. «Εθνισμός» δεν υπάρχει, είναι λέξη κατασκευασμένη από τους εθνικιστικές που δεν θέλουν να αποκαλούνται έτσι (κάτι σαν το «εγώ δεν είμαι εθνικιστής, είμαι πατριώτης»). Εθνικισμός είναι η πίστη στην έννοια του έθνους και η εκούσια υποταγή σε αυτό και στο εθνικό κράτος (η ωρίμανση του οποίου πήγε χέρι-χέρι με την ωρίμανση της έννοιας του έθνους). Ο εθνικισμός δεν σημαίνει απαραίτητα φανατική προσήλωση ούτε επιθετικές διαθέσεις, επομένως η κατασκευασμένη λέξη «εθνισμός» είναι τελείως περιττή.

    ReplyDelete
  4. "Όταν ο Έλληνας πάψει να είναι Εθνικιστής,θα πάψει να είναι Έλληνας".

    ReplyDelete
  5. Οταν καταλαβεις τι σημαινει το να εισαι ελληνας, εισαι ελληνας

    ReplyDelete
  6. ΆγγελοςOctober 21, 2011

    CostK καλός μαθητής των Νεοταξιτών-Σιωνιστών είσαι. Στα μάθανε καλά. Ρε την παλεύεις; Εσυ θα αλλάξεις την ελληνική γλώσσα; Ή μήπως είσαι Σιωνιστής-Νεοταξίτης; Από τα παλιά τα χρόνια .. πάντα είχε και έχει αρνητική έννοια ο Εθνικισμός λόγω της υπέρμετρης προσήλωσης στο έθνος και την πιθανή αίσθηση ανωτερότητας προς άλλα έθνη..για παράδειγμα όπως είναι οι Σιωνιστές Ισραηλινοί που λένε οτι είναι ο εκλεκτός λαός που θα ΕΝΩΣΕΙ και θα ΟΔΗΓΗΣΕΙ τον κόσμο. Για αυτό και πλασάρουν τον Διεθνισμό και την Παγκόσμια Διακυβέρνηση... ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΑ ΛΕΝΕ.

    Και επομένως χρειαζόταν από παλιά μια λέξη για να περιγράφει την αγάπη προς τον τόπο σου χωρίς απαραίτητα τη φανατική προσήλωση και επιθετικές διαθέσεις όπως είπε... και αυτή η λέξη απ' τα παλιά τα χρόνια είναι ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ....
    ΕΛΕΟΣ... αυτά που λένε οι Σιωνιστές Ισραηλινοί μας λες;;; Που δηλαδή πάνε να εξισώσουν τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό, ώστε να λενε εθνικιστές όλους όσους θέλουν να προστατέψουν τον τόπο τους, δηλαδή τους πατριώτες.... ΕΛΕΟΣ.. και αυτά επαναλαμβάνω τα λένε "ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ"

    ReplyDelete