Tuesday, May 23, 2006

9 ( - 2) euroβυsionikes απαντήσεις

Το παρακάτω post απαντάει στον Simos του οποίου τις απορίες τις έχω ακούσει και απο άλλους.

1. Γιατί αναρρωτιούνται κάποιοι γιατί βγήκαν τα «τερατάκια τσέπης» νικητές? Απλά γιατί τους ψηφίσαμε, κι εμείς και όλοι οι άλλοι της Ευρώπης. Άλλωστε ήταν το μόνο «ξεχωριστό» κομμάτι σε σχέση με τα άλλα… Για σκεφτείτε τους νικητές των προηγούμενων ετών…

Δεν αναρωτιούνται όλοι γιατί βγήκαν πρώτα τα τερατάκια. Απλά αυτοί που έχουν τα μικρόφωνα δεν είναι αυτοί που ψήφισαν. Ας πήγαιναν οι δημοσιογράφοι σε ΄Λύκεια και καφετέριες όπου συχνάζουν οι 17 χρονοι και να δεοις για πότε θα φαινόταν ξεκάθαρα γιατρί νίκησαν οι Lordi. Αλλά αν πάνε και ρωτάνε τα πουρά τι απαντήσεις περιμένεις?

2. Η Βίσσυ μόνη στη σκηνή. Γιατί? Οι άλλοι που βγήκαν με μπαλέτο ήταν λιγότερο «σταρ»?

Όχι βέβαια. Όμως η μπαλάντα (και η συγκεκριμένη ήταν και πολύ slow μπαλάντα) είναι πολύ δύσκολο να πλαισιωθεί. Δηλαδή να εμφανιζόταν το μπαλέτο και να κάνει τι? Να χορεύει τσάμικο? Κατα τη γνώμη μου η επιλογή του τραγουδιού ήταν πολύ λάθος. Δεν προσφέρεται για θέαμα ενώ η Eurovision είναι ακριβώς αυτό.

3. Παρουσιαστές, πεταμένα λεφτά… Πού πήγε η Μενούνος την ώρα της ψηφοφορίας? Δεν κατάλαβα ποτέ το «green room»…

Οι παρουσιαστές μια χαρά την έκαναν τη δουλειά τους, απλά στην τηλεόραση υπήρχε το δίδυμο των σχολιαστών που εξηγούσε τι γινόταν και γι'αυτό η παρουσία τους φαίνεται περιτή (εδώ που τα λέμε ήταν και λίγο εκνευριστικοί). Σκέψου όμως και τους θεατές που βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ. Χύμα στο κύμα θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση? Όσο για το green room φέτος η ΕΡΤ δεν το έδειξε καθόλου. Έδειχνε διαφημίσεις.

4. Γιατί βάλαμε το Ρουβά, έναν παντελώς άπειρο να παρουσιάσει? Τι εννοούσε ο Ρουβάς όταν είπε στον ξένο παρουσιαστή ότι το «κινητό του μάλλον θα είναι 69 69 69..» Και τι εννοούσε ο ξένος όταν απάντησε ότι «όχι δεν είναι τέτοιος ο αριθμός μου, εγώ είμαι straight..»?

Ας τα πάρουμε ένα - ένα. Ο παρουσιαστής της Eurovision πρέπει να γνωρίζει γλώσσες, να είναι νέος και λαμπερός και να είναι σχετικά γνωστός στην Ευρώπη. Ποιός Έλληνας παρουσιαστής πληροί αυτές τις προϋποθέσεις? Ο Μικρούτσικος? Ποιός τον ξέρει αυτόν στο εξωτερικό? Είναι νέος και λαμπερός? Ο Αρναούτογλου? Επαναλαμβάνω ποιός τον ξέρει αυτόν στο εξωτερικό και πόσες γλώσσες ξέρει? Οι μόνοι που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το ρόλο είναι ο Αλιάγας (διότι έχει κάνει καριέρα στην Γαλλία και παρουσίαζε μουσικό show) και ο Σάκης που είχε ήδη πάει μια φορά στην Eurovision με μεγάλη επιτυχία αν θυμάσαι, γνωρίζει γαλλικά και αγγλικά (τις 2 επίσημες γλώσσες της Eurovision) και δεν νομίζω οτι υπάρχει καμμία αμφιβολία για το οτι είναι νέος και λαμπερός. Επιπλέον το γεγονός οτι ήταν άπειρος δεν σημαίνει οτι τα θαλάσσωσε. Οι κριτικές που απέσπασε ως παρουσιαστής ήταν πάρα πολύ καλές. Άρα η επιλογή του ήταν πολύ σωστή.

Και τώρα το περιστατικό με τον Ολλανδό φλούφλη. Ξεκίνησε ο κύριος λέγοντας: "Γειά σου Σάκη, Γειά σου Μαρία. Τι ωραίο ζευγάρι που είστε. Μου θυμίζεται την σειρά Will & Grace". Η συγκεκριμένη σειρά είναι πολύ δημοφιλής και περιγράφει την συγκατοίκηση μιας νέας και ωραίας κοπέλας με τον εξίσου νέο και ωραίο κολλητό της που τυχαίνει να είναι gay. Μετά του ρίχτηκε κανονικά λέγοντας: "Να σου πω πρώτα που δίνει η Ολλανδία το 12αρι ή το τηλέφωνό μου?" Όπου ο Σάκης απάντησε "Στοιχιματίζω πως θα είναι 69 69 69" αναφερόμενος στην γνωστή ερωτική στάση που λέγεται και αλλιώς "γαλλικό". Μεταχειρίστηκε την εν λόγω στάση διότι περιέχει αριθμούς και έτσι έχει νόημα το λογοπαίγνιο. Οπότε ο Ολλανδός μαζεύτηκε και είπε "Όχι ευχαριστώ δεν είμαι Γάλλος (= French)" και όχι straight. Μάλλον παράκουσες.


5. Γιατί πληρώσαμε 80 εκατομμύρια δραχμές για το άθλιο φόρεμα της Βίσσυ? Έχουμε τόσα λεφτά για πέταμα? Γιατί οι Έλληνες μόδιστροι δεν αντέδρασαν που αγοράστηκε φόρεμα από το εξωτερικό? Ποιος τελικά πλήρωσε αυτό το φόρεμα? Εμείς από το λογαριασμό της ΔΕΗ?

Σιγά μην πληρώσαμε τόσα. Το φόρεμα κόστισε 15.000 ευρώ απλά διέρευσε 170.000 ευρώ στον τύπο για λόγους εντυπωσιασμού. Αυτά τα "φορέματα πίστας" τόσο στοιχίζουν συνήθως. Εν πάση περιπτώση θα εμφανιζόταν μπροστά σε κάμποσα εκατομμύρια Ευρωπαίους. Τι να φόραγε? Ρούχα απο καλάθια της λαϊκής? Δεν θα ήταν κάπως εξευτελιστηκό για την Ελλάδα? Και δεν ήταν καθόλου άθλιο το φόρεμα, ήταν πρωτότυπο και καλοφτιαγμένο. Επιπλέον το πλήρωσε εξ' ολοκλήρου η Cosmote που είναι η επίσημη χορηγός της Άννας Βίσση (όπως η Vodafone είναι για τον Ρουβά) οπότε δεν περιλαμβάνεται στον λογαριασμό της ΕΡΤ. Οι Έλληνες (μόδιστροι και μη) δεν αντέδρασαν για τον ίδιο λόγο που κανείς δεν μίλησε όταν έγινε εισαγωγή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Τα εγχώρια προϊόντα είναι κατώτερης ποιότητας απο αυτά του εξωτερικού δυστυχώς. Εκτός κι αν θεωρείς τον Τσεκλένη εφάμιλο του Γκωτιέ οπότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε. Είσαι πανάσχετος.

6. Γιατί ο Ρουσόπουλος δεν ανέβηκε να απονείμει το βραβείο στους νικητές? Επειδή ήταν έτσι ιδιαίτερα μακιγιαρισμένοι? Αν ήταν η λολιτούλα της Ουκρανίας θα πήγαινε? Μήπως αυτό είναι προσβολή προς τη νικήτρια χώρα?

Διότι ο Ρουσόπουλος είναι ένας βλάκας και μισός. Και ναί ο Θοδωρής φοβήθηκε να μην τον φωτογραφήσουν δίπλα στα τέρατα και δεν ξέρει αύριο - μεθαύριο τι να ψηφίσει ο κόσμος. Είναι πολλά τα τέρατα της ελληνικής πολιτικής σκηνής βλέπεις, μην κάνουμε και εισαγωγή και μπλέξουμε. Όσο για το εαν είναι προσβολή για την χώρα, η απάντηση είναι θετική αλλά ελπίζω να μην το κατάλαβε κανείς.

7. Γιατί νιώθω ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη «κλίκα» που κάνει κουμάντο, προωθεί και βασιλεύει στην ΕΡΤ? Ποιος διάλεξε το Ρουβά, τη Μενούνος, τον Καπουτζίδη, τη Μούσχουρη, τον Παπαδημητρίου, τον Ευαγγελινό? Με τι κριτήρια?

Η ΕΡΤ είναι κρατική υπηρεσία. Ξέρεις εσύ καμμιά κρατική υπηρεσία που να μην ύπάρχει κλίκα προσκολημένη προς την κυβέρνηση? Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ναί υπάρχει συγκεκριμένη κλίκα. Είναι η ίδια που κάνει κουμάντο στην ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και στην Ελλάδα γενικότερά. Τους ξέρουμε γιατί τους ψηφίσαμε και είναι κυβέρνηση τώρα. Αν επιθυμείς άλλη κλίκα και αυτή δεν σου κάνει, σε 2 χρόνια είναι οι εκλογές κάνε τις επιλογές σου.

Το γεγονός οτι υπάρχει κλικα δεν σημαίνει οτι δεν ξέρουν να κάνουν καλά την δουλειά τους. Τα κριτήρια που επιλέχθηκαν για τους συγκεκριμένους ανθρώπους ήταν οτι είχαν δώσει τις εξετάσεις τους παλαιότερα και πέρασαν.

  • Σάκης Ρουβάς: Ένας απο τους πιο επιτυχημένους ποπ τραγουδιστές στην Ελλάδα που σε προηγούμενη χρονιά έβγαλε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη.


  • Μαρία Μενούνος: Διάσημη παρουσιάστρια της Αμερικής (κάτι σαν την δική μας Μενεγάκη με πείρα και ικανότητες που εξαιτίας της η Eurovision θα μεταδοθεί στην Αμερική αυξάνοντας τα κέρδη για την ΕΡΤ και μειώνοντας τον λογαριασμό της ΔΕΗ.


  • Νανά Μούσχουρη: Η μόνη ελληνίδα που μπορεί να καυχηθεί πως έχει κάνει διεθνή καριέρα.


  • Δημήτρης Παπαδημητρίου: Υπέυθυνος για την τελετή των Ολυμπιακών αγώνων που είχε μεγάλη επιτυχία (και ας βγήκαν οι γνωστοί καρμιριδες να παραπονεθούν οτι δεν τους άρεσε - οι διεθνείς κριτικές λέγαν άλλα)


  • Φωκάς Ευαγγελινός: Υπεύθυνος για την χορογραφία του "Shake it" (τρίτη θέση), και "My Number One" (πρώτη θέση)


  • Ο Καπουτζίδης ήταν η μόνη επιλογή που εμπεριείχε ρίσκο, όλοι οι άλλοι είχαν αρκετά διαπιστευτήρια για να θεωρούνται κατάλληλες επιλογές. Όποιος γνωρίζει άλλους καλύτερους που θα μπορούσαν να αναλάβουν την διοργάνωση ας τους αναφέρει, έχω πολύ μεγάλη περιέργεια να μάθω ποιοί ήταν.


    Φυσικά υπάρχει και μια μειοψηφία Ελλήνων που θεωρούν οτι: η Μούσχουρη είναι άφωνη, ο Σάκης ατάλαντος, η Μενούνος άσκημη, η διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων χάλια κτλ. κτλ. Όμως έχουμε δημοκρατία κασι η γνώμη των πολλών υπερισχύει της γνώμης των λίγων.

    3 comments:

    1. geia sou Maria
      egw exw thn ekshs erwthsh:
      giati to tragoudi ths Maltas phge toso asxhma?? tou aksize h teleutaia 8esh?

      ReplyDelete
    2. AnonymousMay 23, 2006

      To φορεμα της Βίσση μπορεί να το πλήρωσε η Cosmote αλλά την οργάνωση της Eurovision, τα σκηνικά και το χώρο τα πληρωσαμε εμείς. Ήταν πεταμένα λεφτά.

      Η διοργάνωση των Ολυμπιακών δεν ήταν χάλια αλλά επίσης πεταμένα λεφτά. Αυτό είναι γεγονός και μην προσπαθείς να εκλογικεύσεις ούτε τους Ολυμπιακούς ούτε την Eurovision. Αν σου αρέσει να βλέπεις Eurovision κανένα πρόβλημα. Έχω όμως πρόβλημα με την επιβολή με το ετσιθέλω. Στην τηλεόραση, στα μαγαζιά, στο ραδιόφωνο, στις παρέες, όλοι ασχολείστε μ' αυτό. Το να κλείσεις την τηλεόραση δε σημαίνει ότι θα ησυχάσεις όμως μιας και η τηλεόραση συμμετέχει μόνο κατά 20% στην πλύση εγκεφάλου που γίνεται στους Έλληνες. Άσε που η τηλεόραση δεν είναι μόνο δική μου και θέλουν να βλέπουν κι άλλοι. Τόσα φεστιβάλ μουσικής γίνονται στην Ευρώπη αλλά όχι. Η Γιουροβίζιον είναι πιο σπουδαία, είναι εθνική υπόθεση. Όμως μόνο οι τριτοκοσμικές χώρες σαν τη δική σου την παίρνουν στα σοβαρά.

      Μια ολόκληρη χώρα αποτελούμενη από πειραματόζωα που αντιδρουν το ίδιο στα ίδια ερεθίσματα.

      Όμως έχουμε δημοκρατία κασι η γνώμη των πολλών υπερισχύει της γνώμης των λίγων.

      Το ότι είστε πολλοί δε σημαίνει ότι έχετε και δίκιο. Αυτό είναι το θέμα: είστε πολλοί και αποφασίζετε και για το δικό μας μέλλον. Βλέπεις, έχετε και δικαίωμα ψήφου στις εκλογές...

      ReplyDelete
    3. @ divebomb
      Τι να σου πω ιδέα δεν έχω. Δεν ήταν απο τα καλύτερά μου αλλά δεν το είχα και για πρώτο.

      @ komar
      Εαν οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν πεταμένα λεφτά, δικά μας ήταν και έτσι γουστάραμε να τα ξοδέψουμε.

      Το εαν θα αρέσει η Eurovision ή όχι δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους. Είναι θέμα γούστου που είναι εντελώς υποκειμενικό. Δυστυχώς για σένα η Eurovision αρέσει σε πολλούς και η τηλεόραση καταστήματα κτλ, ως επιχειρήσεις απευθύνονται στους πολλούς που τους αρέσει.

      Έχεις επιλογές. Μπορείς κάλλιστα να πάς μια βόλτα, ένα σινεμά ή οπουδήποτε θέλεις. Δεν σου επιβάλλει με το έτσι θέλω κανένας τίποτα.

      ReplyDelete