Tuesday, March 21, 2006

Σαν βγεις στον πηγαιμό για εργασία - Ποιήμα

Το Χημείο του Παρακράτους...: "Σαν βγεις στον πηγαιμό για εργασία" - Ποιήμα

Σαν βγεις στον πηγαιμό για εργασία
να εύχεσαι να είναι μικρός ο δρόμος
να μην βρεθεί μπροστά σου η ανεργία
ούτε ο καινούργιος εργασιακός νόμος

Μάνατζερ να σε προσλάβουνε από την αρχή
ο διευθυντής σου να σε προσκυνάει
να σε βάλουνε στο πιο ψηλό σκαλί
και την σοφή σου γνώση ο καθένας να στην ζητάει.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Πολυεθνική
μια λιμουζίνα απ' έξω να σε περιμένει
να μην χρειάζεται να πάρεις το μετρό ή το ταξί
ή το λεωφορείο, που είναι όλοι μουτρωμένοι

Στο μισθό σου να μην γίνουν παζάρια
και να έχεις το δικό σου ωράριο
να έχεις πάντα εσύ, στα χέρια σου, τα ζάρια
γιατί εσύ είσαι του παιχνιδιού ο Σούπερ Μάριο

Σαν βγεις στον πηγαιμό για εργασία
να εύχεσαι να είναι μικρός ο δρόμος
γιατί είναι δύσκολη η ζωή στην ανεργία
είναι μεγάλος και βουβός ο πόνος...


Πολύ σοφά τα λόγια του ποιητή... Αισθάνομαι οτι τα'γραψε για μένα. Προσπάθησα προ ημερών να υπολογίσω πόσες μέρες είμαι άνεργη. Τα παράτησα όμως γιατί ο αριθμός με ψυχοπλάκωνε και μου δημιουργούσε κατάθλιψη. Θέλω να δουλέψω ... ΤΩΡΑ.

Βρίστε, κάνει καλό!

Στο τιμόνι βρίζω ...

Ναι το παραδέχομαι, δεν είμαι και ο πιο πολιτισμένος οδηγός του κόσμου. Κάποιες φορές φίλοι μου με έχουν προειδοποιήσει" "Θα κατέβουν και θα σε κάνουν τόπι στο ξύλο". Το έχουν επιχειρήσει κάποιοι ... Το περιμένω κάθε φορά, αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Βρίζω καθημερινά. Απο μέσα μου αλλά και φωναχτά. Βρίζω για διάφορους λόγους: Βρίζω αυτόν που σε βλέπει και βγαίνει μπροστά σου απο το στόπ, τον ταξιτζή που σταματά στην δεύτερη λωρίδα της λεωφόρου Συγγρού ή της Τσιμισκή και μπλοκάρει τα πάντα απο πίσω. Βρίζω την κυράτσα που περνά με πορτοκαλί και κλείνει τη διαστάυρωση, τον οδηγό του αστικού που πάει να σε πατήσει πάνω στις διαβάσεις, τον τύπο που παρκάρει στη γωνία και δεν μπορείς να στρίψεις, τον άλλο που έρχεται κόντρα στο μονόδρομο και θέλει να τον αφήσεις να περάσει ("έλα ρε φίλε, 20 μέτρα είναι!"), τον τύπο που κλείνει το δρόμο για να ξεφορτώσει, το μάγκα με το φτιαγμένο Sierra που σου κάνει σινιάλο να κάνεις δεξιά (που?), ενώ κινείσαι με 140 στην εθνική, το μαγαζάτορα που βάζει δύο καρέκλες μπροστά στο μαγαζί του για να μην παρκάρει άλλος.

Βρίζω την μισή Ελλάδα όπως καταλαβαίνετε ...

Δε βρίζω μόνο όταν το αυτοκίνητο έχει αυτοκόλητο του περιοδικού για ευνόϊτους λόγους. Αν καταπιεστώ, τα βγάζω και βρίζω με την ψυχή μου. Έχω πρόβλημα, λέτε? Ε, τότε γιατί δεν στην υπόλοιπη Ευρώπη? Απλώς γιατί κανένας δε με ενοχλεί εκεί.

Γνωρίζω πολύ καλά οτι το βρισίδι δεν είναι πολιτικά ορθό, αλλά πως μπορείς να το αποφύγεις? Είναι αναγκαίο κακό. Μια δωρεάν ψυχανάλυση του δρόμου. Και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Εφόσον έχεις 100% δίκιο, εννοείται. Με μια προϋπόθεση: Να δέχεσαι με χιούμορ τα "μπινελίκια" των άλλων, όταν εσύ είσαι ο φταίχτης. Που θα είσαι - όπως κι εγώ - κάποια στιγμή της ημέρας. Ελάτε τώρα, Ελληνάρες είμαστε όλοι, ακόμη κι εμείς οι δημοσιογράφοι αυτοκινήτου. Ελάτε λοιπόν να βριστούμε φωναχτά, με φαντασία, με σεξουαλικά υπονοούμενα και κοινωνικό σχόλιο, έτσι για να πάνε κάτω τα φαρμάκια της μποτιλιαρισμένης μας καθημερινότητας. Εξάλλου όλοι λίγο πολύ κάνουμε στους άλλους όσα μας κάνουν εκείνοι. Ελάτε να βριστούμε, αλλά μέχρι εκεί. Χωρίς περαιτέρω βία. Να ξεσπάσουμε και στο επόμενο φανάρι ας χαμογελάσουμε και πάλι. Και αν σας βρίσουν? Ε, αφού έχετε δίκιο, σηκώστε το χέρι με κλειστή την παλάμι και ζητήστε συγνώμη. Με χαμόγελο παρακαλώ! Δοκιμάστε το, είναι άκρως χριστιανικό. Δύσκολο? Read the fucking - κυριολεκτικά - manual που ακολουθεί για να ξεκινήσετε ...

RTFM!
  1. Μην βλασφημείται τα θεία
  2. Μη βρίζετε ηλικιωμένους
  3. Μη βρίζετε τη μάνα, τον πατέρα, τη σύζυγο ή το σόι ολάκερο του οδηγού
  4. Μη βρίζετε τη συνοδηγό. Ιδίως αν είναι κούκλα ...
  5. Μη βρίζετε πρώτοι κυρίες ή δεσποινίδες. Θα σας ανταποδώσουν τα χειρότερα και δε θα ξέρετε τι να κάνετε.
  6. Μην προκαλείται σε χειροδικία. Τα "Βγες έξω ρε, να σου δείξω εγώ" κτλ ξεχάστε τα!
  7. Μην παίρνετε προσωπικά τα βρισίδια των άλλων. Για αυτό που κάνατε σας βρίζουν, όχι για αυτό που είστε. Τα "ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε?" δε λέει ακόμα και αν είσαι ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ...
  8. Σας μουτζώνουν άδικα? Πείτε ευχαριστώ. Σας μουτζώνουν δίκαια? Πείτε συγνώμη
  9. Πάρτε θετικά τις βρισιές των άλλων. Το "Αει γαμήσου" δεχθείτε το και σαν ευχή!
  10. Βρίστε στην καθαρεύουσα, έχει πλάκα. Πχ, αντι πούστης, κίναιδος, αντί πουτάνα, ιερόδουλη κτλ.
  11. Βρίστε χρησιμοποιώντας δεύττερο πλήθυντικό. Δείχνει επίπεδο.
  12. Βάλτε ερωτηματικά στα βρισίδια σας, δείχνει ανοιχτό μυαλό. Π.χ. "Μήπως είστε ομοφυλόφυλος?"
  13. Βρίστε με οξυδέρκεια. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς για το σωματότυπο του άλλου και ασχοληθείτε με την εμφάνιση του αυτοκινήτου. Πχ. σε τύπο με Mercedes ή BMW: "Πάρε τον κουβά σου απο δω, φτωχομπινέ".
  14. Το ύστα όπλο άμυνας, αν σας βρίσουν και δε θέλετε - ή φοβάστε - να δώσετε συνέχεια? Με ύφος όλο παράπονο, ανοίξτε το παράθυρο και πείτε το αμίμητο:"Μα γιατί μου φέρεσται έτσι?"

ΑΚΗΣ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗΣ - Για το περιοδικό 4 Τροχοί

Saturday, March 11, 2006

Λόγοι που αγαπάμε την Αθήνα: Νο 3

Απο το NITRO Μαρτίου

Γιατί στο θέμα "κίνηση" βλέπουμε φως στο τούνελ (του metro)

Έχετε μετρήσει πόσα λεπτά χρειάζεστε για να πάτε μέχρι τη δουλειά σας? (Ναί, 47'). Έχουν δοκιμαστεί τα πάντα: αναδυόμενες μπάρες, μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, δακτύλιος, εμπορικό τρίγωνο, οικονομικό τετράγωνο, κοινωνικό παραλληλόγραμμο. Τώρα σκέφτονται κι άλλα, που τα διοχετεύουν σιγά σιγά στον Τύπο για να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις μας: Απαγόρευση της κυκλοφορίας των τζιπ στο Κέντο, ημερήσια κάρτα πρόσβασης που την ξύνης και την τοποθετής στο παρπρίζ, ηλεκτρονικό πάσο (βλ. Λονδίνο), πλήρη απαγόρευση οχημάτων (!), απ' όλα έχει το μενού. Τον κοινό παρονομαστή τους τον προσέξατε: Κοστίζουν άρα εισπράττουν. Σέμφωνα πάντος με το Υπουργείο μεταφορών: "Τα μέσα μαζικής μεταφοράς εξυπηρετούν πλέον το 41% των καθημερινών μετακινήσεων των κατοίκων της πρωτεύουσας". Ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Λιάπης το ξεκαθάρισε: "Θέλουμε να εθαρρύνουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Η ελληνική πολιτεία έχει δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα για να βελτιώσει τις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα. Στόχος μας είναι μέχρι το 2007 το 50% των μετακινήσεων να πραγματοποιείται με τα ΜΜΜ". Ρεαλιστικός στόχος ή ουτοπία? Θα μάθουμε σύντομα. Μέχρι τότε, συνιστούμε να αποφευγετε την αγορά τζιπ και να ρωτάτε τον λαχειοπώλη αν ήρθε το νέο "Ξύσου και (μετα)κινήσου". - ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ.

Κολλημένοι (στην κίνηση) Αθηναίοι αναθαρρήστε!!! Υπάρχει ελπίδα. Το metro κάνει θαυματα, βοήθειά μας. Όσο πιο πολύ το σκέφτομαι τόσο πιο πολύ μου αρέσει η πόλη! Και θα κάνω μερικά posts ακόμα με τα θετικά της στοιχεία.

Λόγοι που αγαπάμε την Αθήνα: Νο 2

Απο το NITRO Μαρτίου

Γιατι το νέφος ελαττώθηκε απο μόνο του (Παρ'τα L.A.)

Θυμάστε τις γελοιογραφίες των εφημερίδων του '80? Το αγαπημένο θέμα των σκιτσογράφων ήταν ένα: το μαύρο σύννεφο με ανθρώπινη μορφή και τη λέξη "νέφος" στο στήθος. Το νέφος εμφανίστηκε ακριβώς τότε, την εποχή που η Αθήνα γέμιζε αυτοκίνητα, οι κινητήρες των οχημάτων έβγαζαν περισσότερο καπνό απο ιπποδύναμη και η μορφολογία του Λεκανοπεδίου φυλάκιζε βλαβερά στοιχεία της ατμόσφαιρας εντός των ορεινών αττικών συνόρων ενώ η ΕΜΥ διέψευδε εκείνους που θεωρούσαν ευεργετικό το δροσερό θαλασσινό αεράκι: "η θαλασσια αύρα ευνοεί την ανάπτυξη υψηλών συγκεντρώσεων φωτοχημικών ρύπων". Μέχρι που, απο το 1994, με την εφαρμογή του σχεδίου αντιρύπανσης με τον τίτλο "Αττική SOS" και τα κίνητρα που δόθηκαν για την τεχνολογική αναβάθμιση των κινητήρων των οχημάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα μειώνετε συνεχώς. Απίστευτο? Κι όμως ελληνικό. Το επιβεβαιώνει και η τελευταία έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ: "Η διαχρονική εξέλιξη των τιμών ρύπανσης δείχνει οτι, παρά τις αυξομειώσεις απο χρόνο σε χρόνο, η τάση εξέλιξης είναι γενικά πτωτική ή τάση σταθεροποίησης, ανάλογα με τον ρύπο". Ζαλιστήκατε? Πάντος δεν φταίει ο αέρας που αναπνέετε. - ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ

Το ακούσατε κύριε ericure? Κάθε φορά που κάποιος παραπονιέται για το νέφος, μάλλον έχει μείνει πίσω. Εκτός πια και αν είναι ο Μαθουσάλας και θυμάται την Αθήνα απο τότε που κυκλοφορούσαν κάρα στους δρόμους. Εκείνη την εποχή θα παραπονιόταν για τις σβουνιές βέβαια ...

Friday, March 10, 2006

Marialena's Moments: Λυπηρές διαπιστώσεις...

Marialena's Moments: Λυπηρές διαπιστώσεις...

Καλά ο κόσμος έχει λαλήσει!

Αφήνεις αρνητικό σχόλιο και σου λένε: "Δικό μου είναι το blog. Εδώ βγάζω τα σώψυχά μου και δεν έχεις δικαίωμα να μου την πεις".

Αφήνεις θετικό σχόλιο και σου λένε: "Καλά τώρα... Γίναμε μεγάλοι και τρανοί και μας γλύφουνε".

Δεν αφήνεις σχόλιο και σου λένε: "Τς, τς, τς. Τι είσαι εσύ βρε παιδί μου? Μα καλά δεν έχεις άποψη?"

Τι να πει κανείς? Μέρικοί έχουν καβαλήσει το καλάμι υποθέτω ... Ας μην τους δίνουμε σημασία και χαλάμε την ώρα / κέφι / μέρα μας. Γι' αυτό υπάρχουν τα favorites, για να διαβάζουμε αυτούς που δεν θα μας παρεξηγήσουν.

Thursday, March 09, 2006

Λόγοι που αγαπάμε την Αθήνα: Νο 1

Απο το NITRO Μαρτίου

Γιατί στα περίπτερά μας κρέμονται περισσότερα έντυπα απ'οτι σε οποιαδήποτε άλλη μητρόπολη στον κόσμο.

Στην πρόσφατη έρευνα της ιταλικής La Repubblica σχετικά με τη δημογραφική κατάσταση στις πρωτεύουσες των χωρών της Ε.Ε. ο συντάκτης της εφημερίδας τόνιζε δεικτικά για την Αθήνα: "Αν οι Αθηναίοι έκαναν παιδιά με το ρυθμό που βγάζουν εφημερίδες και περιοδικά, θα είχαν λύσει το πρόβλημα υπογεννητικότητας". Αγνοώντας την ειρωνική εσάνς του σχολίου αυτού, οι περι τα δυο εκατομμύρια Αθηναίοι μεταξύ των είκοσι και πενήντα χρόνων, όσοι δηλαδή αποτελούν το βασικό αναγνωστικό κοινό, μπορούν να καυχιούνται οτι κάθε μέρα της ευδομάδας έχουν να διαβάσουν πάνω απο 100 διαφορετικές εφημερίδες και γύρω στα 500 διαφορετικά περιοδικά (πηγή πρακτορείο Άργος), απο κουτσομπολίστικα μέχρι λογοτεχνικές επιθεωρήσεις (στις οποιές μέχρι και ανέκδοτο υλικό του Ντοστογιέφσκι μπορεί να βρει κανείς) και απο αθλητικές "αμερόληπτες" εφημερίδες μέχρι ειδικές εκδόσεις με μεταφρασμένες συνταγές μαγειρικής απο το Ντουμπαι. Τα μανταλάκια πλέον δεν μοιάζουν αρκετά δυνατά να κρατήσουν να συγκρατήσουν τις μύριες σελίδες που κρέμονται καθημερικά απο τα κιόσκια των περιπτέρων (που, ειδικά στο κέντρο της πόλης, κοντεύουν να πέσουν απο το βάρος). Και είναι βέβαιο οτι κάμποσες απο αυτές τις σελίδες προσφέρονται καλύτερα για το "δάπεδο" των κλουβιών των καναρινιών αντί για ανάγνωση. Όμως κάθε Σάββατο βράδυ - Κυριακή πρωϊ (που έλεγαν και οι Στέρεο Νόβα) δεν υπάρχει ωραιότερη κατάσταση (και τα γαλόνια αλκοόλ που κατανάλωνες όλο το βράδυ δεν βοηθούν παρά ελάχιστα) απο το να στέκεσαι μπροστά απο τους τιγκαρισμένους με εφημερίδες πάγκους στα πέριξ της Ομόνοιας, εκεί στο πεζοδρόμιο μεταξύ Αθηνάς και Σταδίου και να προσπαθείς με το ένα χέρι (γιατί με το άλλο κρατάς το νοστιμότερο after σουβλάκι της πόλης απο τη Γωνιά) να χωρέσεις σε μια γαλάζια σακούλα λαϊκής μια ντουζίνα απο αυτές, ακριβώς για να μη χρειαστεί να το κουνήσεις ρούπι απο το σπίτι σου την Κυριακή που μόλις έχει ξεκινήσει. - ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΜΙΧΟΣ


Πέστα μεγάλε ... Άντε γιατί πολύ την ζορίζουμε τώρα τελευταία την Αθήνα μας και δεν κάνει. Είναι ωραία πόλη.

Friday, March 03, 2006

Έξι εκατομμύρια τόμοι στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή βιβλιοθήκη έως το 2010

Η γνώση πλέον ψηφιοποιείται

Βρυξέλλες: Τουλάχιστον έξι εκατομμύρια βιβλία, έγγραφα και άλλα «πολιτιστικά έργα» θα είναι διαθέσιμα από τη σχεδιαζόμενη Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη έως το 2010, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει τους χρήστες «να αξιοποιήσουν τη συλλογική μνήμη της Ευρώπης με ένα κλικ του ποντικιού» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ Βίβιαν Ρέντιγκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να συγχρηματοδοτήσει ένα δίκτυο κέντρων ψηφιοποίησης
στη δυτική Ευρώπη και να διερευνήσει τυχόν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας που δημιουργούν εμπόδια στη δημιουργία της βιβλιοθήκης.

Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη θα βασιστεί στην υποδομή του υφιστάμενου δικτύου που επιτρέπει την πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο των εθνικών βιβλιοθηκών. Οι εθνικές βιβλιοθήκες αναμένεται να έχουν προσφέρει τη συνεργασία τους έως το τέλος του 2006.

Το 2008 η βιβλιοθήκη θα προσφέρει πρόσβαση σε δύο εκατομμύρια βιβλία, χειρόγραφα, ταινίες, φωτογραφίες και άλλα έργα, αριθμός που θα αυξηθεί στα οκτώ εκατομμύρια το 2010.

Η δημιουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης, με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, ανακοινώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, έπειτα από αντίστοιχες φιλόδοξες πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.

Τη διεθνής «κούρσα» για τη δημιουργία της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης online ξεκίνησε ο αμερικανικός κολοσσός του Διαδικτύου Google, που συνεργάζεται με τις βιβλιοθήκες μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων. Αντίστοιχο αλλά ανεξάρτητο πρόγραμμα ξεκίνησαν αργότερα οι Yahoo!, Microsoft και Amazon.

Όπως είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, η Ευρώπη ήταν αναγκασμένη να αντιδράσει σε αυτές τις κινήσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε πλήρη επικράτηση του αμερικανικού πολιτισμού με όχημα το Διαδίκτυο.


Δυστυχώς ερχόμαστε δεύτεροι. Ήδη εδώ και κάποια χρόνια λειτουργεί το Project Gutenberg που παρέχει δωρεάν πάνω απο 17.000 τίτλους βιβλίων, τα περισσότερα στα αγγλικά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν υποστηρίζονται και άλλες γλώσσες. Βέβαια 17.000 τίτλοι δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα εκατομμύρια που προβλέπετε να κυκλοφοπρήσουν αλλά οπωσδήποτε είναι αρκετα.

Ανάμεσα στους τίτλους περιλαμβάνονται αριστουργήματα του Shakespeare, του Dickens, της Jain Austen και άλλων. Αξίζει να σημειωθεί οτι το site είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα βιβλία διατίθονται δωρεάν για όποιον ενδιαφέρεται να τα κατεβάσει.

Project Gutenberg

Thursday, March 02, 2006

ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ: ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ: ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ


Αυτό το συγκεκριμένο άρθρο δεν εξετάζει μόνο το θέμα των gay γάμων στις ΗΠΑ αλλά την αντιμετώπιση όλων των ομοφυλόφιλων απο όλες τις κοινωνίες.

Θα ήθελα να το μεταφράσω στα ελληνικά, ιδίως κάποια σημεία που αναφέρονται στα επιχειρήματα των ομοφοβικών κατά των gay, διότι τα περισσότερα ισχύουν και στην ελληνική κοινωνία, και ίσως να το κάνω κάποια στιγμή όταν θα έχω περισσότερο χρόνο.