Friday, March 03, 2006

Έξι εκατομμύρια τόμοι στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή βιβλιοθήκη έως το 2010

Η γνώση πλέον ψηφιοποιείται

Βρυξέλλες: Τουλάχιστον έξι εκατομμύρια βιβλία, έγγραφα και άλλα «πολιτιστικά έργα» θα είναι διαθέσιμα από τη σχεδιαζόμενη Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη έως το 2010, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει τους χρήστες «να αξιοποιήσουν τη συλλογική μνήμη της Ευρώπης με ένα κλικ του ποντικιού» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ Βίβιαν Ρέντιγκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να συγχρηματοδοτήσει ένα δίκτυο κέντρων ψηφιοποίησης
στη δυτική Ευρώπη και να διερευνήσει τυχόν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας που δημιουργούν εμπόδια στη δημιουργία της βιβλιοθήκης.

Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη θα βασιστεί στην υποδομή του υφιστάμενου δικτύου που επιτρέπει την πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο των εθνικών βιβλιοθηκών. Οι εθνικές βιβλιοθήκες αναμένεται να έχουν προσφέρει τη συνεργασία τους έως το τέλος του 2006.

Το 2008 η βιβλιοθήκη θα προσφέρει πρόσβαση σε δύο εκατομμύρια βιβλία, χειρόγραφα, ταινίες, φωτογραφίες και άλλα έργα, αριθμός που θα αυξηθεί στα οκτώ εκατομμύρια το 2010.

Η δημιουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης, με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, ανακοινώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, έπειτα από αντίστοιχες φιλόδοξες πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.

Τη διεθνής «κούρσα» για τη δημιουργία της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης online ξεκίνησε ο αμερικανικός κολοσσός του Διαδικτύου Google, που συνεργάζεται με τις βιβλιοθήκες μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων. Αντίστοιχο αλλά ανεξάρτητο πρόγραμμα ξεκίνησαν αργότερα οι Yahoo!, Microsoft και Amazon.

Όπως είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, η Ευρώπη ήταν αναγκασμένη να αντιδράσει σε αυτές τις κινήσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε πλήρη επικράτηση του αμερικανικού πολιτισμού με όχημα το Διαδίκτυο.


Δυστυχώς ερχόμαστε δεύτεροι. Ήδη εδώ και κάποια χρόνια λειτουργεί το Project Gutenberg που παρέχει δωρεάν πάνω απο 17.000 τίτλους βιβλίων, τα περισσότερα στα αγγλικά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν υποστηρίζονται και άλλες γλώσσες. Βέβαια 17.000 τίτλοι δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα εκατομμύρια που προβλέπετε να κυκλοφοπρήσουν αλλά οπωσδήποτε είναι αρκετα.

Ανάμεσα στους τίτλους περιλαμβάνονται αριστουργήματα του Shakespeare, του Dickens, της Jain Austen και άλλων. Αξίζει να σημειωθεί οτι το site είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα βιβλία διατίθονται δωρεάν για όποιον ενδιαφέρεται να τα κατεβάσει.

Project Gutenberg

2 comments:

  1. Δε μου λες (μιας και βλέπω ότι quote-άραμε και οι δυο το in.gr), η τελευταία παράγραφος, η ατάκα του Σιράκ, πώς σου φαίνεται;

    Tero

    ReplyDelete
  2. Το συγκεκριμένο άρθρο εγώ το βρήκα στο Pathfinder.gr

    Η γνώμη μου είναι πως ο πολιτισμός δεν είναι "αμερικάνικος" ή "ευρωπαϊκός" πλέον.

    Το πρώτο site που προσέφερε δωρεάν βιβλία το Project Gutenberg είναι αμερικάνικο αλλά τα βιβλία ήταν και γαλλικά και ισπανικά κ.α.

    Τώρα το οτι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω είναι ένα άλλο θέμα.

    ReplyDelete