700.000 άστεγοι στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης διανυκτερεύουν ακόμη εν μέσω της πανδημίας στους δρόμους ή σε κάποιο χώρο φιλοξενίας για ανθρώπους που δεν διαθέτουν στέγη.Τι συμβαίνει με τους άστεγους ανθρώπους που παραμένουν στους δρόμους των πόλεων όταν οι υπόλοιποι "μένουμε σπίτι"; Ο @antonisfourlis αναζητά την απάντηση στην αποψινή έρευνα του #SpecialReportGR pic.twitter.com/lRXb63JhEb— Special Report (@SpecialReportGR) April 7, 2020
“Τους προσπερνάμε αλλά είναι εκεί. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα να προστατέψουν τον εαυτό τους ή να έχουν ατομική ευθύνη. Έπρεπε να τους περάσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ", λέει ο Νικήτας Κανάκης από τους Γιατρούς του Κόσμου.
"Η εποχή του κορονοϊού είναι αλλιώτικη. Είναι τρομακτική η σιωπή των δρόμων. Προσπαθούμε να σκεφτούμε πως μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε ανθρώπους, ώστε να μην βάζουμε σε κίνδυνο εμάς ή αυτούς” εξηγεί ο Τάσος Σμετόπουλος, συντονιστής ομάδας street work.
“Υπάρχει και αυτή η αίσθηση του δεν ξέρω ακριβώς τι είναι αυτό μπροστά μου. Όταν κάτι δεν είναι ορατό, είναι και πολύ δύσκολο να το αντιληφθείς”, λέει ο Τάσος Σμετόπουλος, συντονιστής ομάδας street work για την απειλή του κορονοϊού.
"Ένα από τα καινούργια δεδομένα μετά τον κορονοϊό είναι ότι λείπει το νερό, ήταν κάτι που δεν το συναντούσαμε. Το να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να ζητάνε νερό” λέει ο Τάσος Σμετόπουλος που βοηθά με την ομάδα “Steps” τους αστέγους στους δρόμους της Αθήνας.
“Απογοητευόμαστε που είναι άδειοι οι δρόμοι, θα έρθουν οι έλεγχοι της αστυνομίας. Στέλνουμε SMS για τη σίτιση ότι θα βρισκόμαστε εκεί, σε περίπτωση που κάποιος αστυνομικός μας ρωτήσει, για να μην φάμε πρόστιμο 150 ευρώ” εξηγεί ο Χρήστος, άστεγος στην Αθήνα.
Η Πολιτική Προστασία απαντώντας σε ερώτημα του #SpecialReportGR εάν πράγματι μπορεί να κόψει πρόστιμο αστυνομικός σε άστεγο, διαβεβαιώνει ότι έχει δοθεί σχετική ειδική οδηγία και εάν κοπεί πρόστιμο, θα πρόκειται για λάθος και αυτό θα διορθωθεί.
“Αν είσαι άστεγος κρυώνεις, πεινάς, δεν έχεις κάπου να πας. Είναι όλο και λιγότερο αυτοί που σε βοηθούν. Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να σε απασχολεί είναι ο κορονοϊός” λέει χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κανάκης, γιατρός και μέλος ΔΣ ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου.
“Το όνειρο μου είναι να βρω ένα δωμάτιο με τα παιδιά μου, τίποτε άλλο. Ένα δωμάτιο, μία κουζίνα μικρή, όχι πολυτέλειες. Το να είσαι στον δρόμο δέκα ώρες δεν είναι ανθρώπινο πράγμα” εξομολογείται η Δέσποινα, ωφελούμενη στο υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου.
“Δεν φοράω ούτε μάσκα, ούτε γάντια, ούτε τίποτα. Μπορεί να έχω κορονοϊό, μπορεί να μην το έχω. Δεν το ξέρω ούτε και εγώ αυτή τη στιγμή. Και αναρωτιέμαι και εγώ ο ίδιος” δηλώνει ο Χρήστος, άστεγος στο κέντρο της Αθήνας.
“Θέλει προσοχή για τους άστεγους τώρα που δεν κυκλοφορούν αλληλέγγυοι πολίτες που θα τους πάνε φαγητό, θα τους πουν μια κουβέντα. Είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να έχει έναν άνθρωπο να μιλάει” τονίζει ο Νικος Φιτσιαλος, επικεφαλής ομάδας δρόμου στη "Θετική Φωνή".
“Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι άστεγοι φοβούνται πολύ. Φόβος για την πανδημία είτε φόβος για το ότι στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει πολλή αστυνομία, που υπάρχει για προφανείς λόγους”, λέει ο Γιώργος Καλαμίτσης από την οργάνωση “Προμηθέας”.
“Το ξενοδοχείο Ιονίς πλέον θα δοθεί στους ανθρώπους που είναι ουσιοεξαρτώμενοι, γιατί οι υπόλοιποι άστεγοι οι οποίοι δεν θα έχουν τέτοιο πρόβλημα, θα μεταφερθούν σε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο”, λέει ο Πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Γρηγόρης Λέων.
"Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι άνθρωποι που θα βάλουμε στις δομές θα έχουν υποστεί τεστ. Δηλαδή, θα ξεχωρίσουμε τους αρνητικούς, αυτούς που δεν χρειάζονται απομόνωση, από τους θετικούς” διασαφηνίζει ο Πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α., Γρηγόρης Λέων.
No comments:
Post a Comment