Sunday, April 05, 2020

Ο Σοκολατοποιός του Φίλιμπερτ Σόγκτ

Ο ΣοκολατοποιόςΟ Σοκολατοποιός by Philibert Schogt


Η ιστορία ακολουθεί τον Γιόοπ, εναν νεαρό λάτρη του καλού φαγητού που έχει την ατυχία να γεννηθεί σε μια οικογένεια που αγνοεί την αίσθηση της γευσης ολότελα, προς χαριν άλλω πιο πνευματικών απολαύσεων. Η οικογένεια του είναι ένα μάτσο δραστήριοι και κουλτουριάρηδες μουσικοί που πραγματικά δεν έχουν καμμία διάθεση να ασχοληθούν μαζί του. Μεταξύ μας η ζωή που περιγράφουν μου αρέσει περισσότερο απο την ζωή που θέλει να ζήσει ο ήρωας μας αλλα τι να κάνουμε τώρα.

Υποτιθεται οτι θα συμπασχουμε με τον φτωχό, πλην τιμιο σοκολατοποιό, αλλά ο τύπος είναι ένα μιζερο, κακότροπο και υπεροπτικό ανθρωπάκι που μόνο αντιπάθεια προκαλεί. Εντάξυ η σοκολάτα είναι τέχνη αλλά όχι για όλους. Δεν θα τον δει ο κοσμος σαν το νέο Γκωγκέν που να χτυπιέται κάτω. Αυτό αδυνατεί να το συλλάβει ο νους του. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργεί ένα σωρό 'προβλήματα' στον εαυτό του και στους γύρω του. Διότι είπαμε η σοκολάτα είναι τέχνη και μπροστά στην τέχνη, τι να μας πει ο πελάτης ή ο επενδυτής κτλ. Αυτοί είαι περιτοί. Και δεν τον καταλαβαίνουν.

Επίσης μισεί την οικογένεια του. Οι γονείς του ήταν καπως αδιάφοροι και δεν κατανοούν την τέχνη του παρεξηγημένου καλλιτέχνη σοκολατοποιού, και μεταξύ μας καλά του κάνουν. Βρίσκει μια κοπέλα που τον ερωτευεται, άγνωστο γιατί, και την εγκαταλείπει μόλις μείνει εγκυος γιατί (α) ο παρεξηγημένος καλλιτέχνης σοκολατοποιός πορεύεται μοναχός του και οι γυναίκες απλα τον διασκεδάζουν για λίγο αυτός είναι δοσμένος στην τέχνη του (β) τα μωρά είναι μικρά παράσιτα που απομυζούν τους γονείς τους (γ) η καλή του θα ασχημήνει και δεν θα είναι χαριτωμένη πια λόγω της εγκυμοσύνης. Και θα χαλάσει και το στήθος της απο τον θηλασμό. Ευτυχώς ο δασκαλός του, του βάζει λίγο μυαλό και την παντρευεται τελικά.

Στην πραγματικότητα, αυτός και ο γιός του μοιάζουν πάρα πολύ. Είναι και οι δυο παλιάνθρωποι που ο ένας αγαπά την σοκολάτα και ο άλλος το χρήμα. Η διαφορά τους είναι οτι ο πατέρας είναι ενα θρασυδειλο ανθρωπάκι και ο άλλος αυτό που θα αποκαλούσαμε bully. Υποτίθεται οτι θα έπρεπε να συμπονέσουμε το παρεξηγημένο καλλιτέχνη αλλά μεταξύ μας καλά έπαθε. Είχε την ευκαιρία να μοιραστεί την τέχνη του με όλον τον κόσμο αλλά επέλεξε - ως σνομπ και μισάνθρωπος - να μην το κάνει.

Το βιβλίο δεν είναι κακογραμμένο και διαβάζεται ευκολα απλά δεν είναι
Ένα συναρπαστικό, ερεθιστικό και γλυκόπικρο μυθιστόρημα για την αγάπη της ποιότητας στην εποχή της τέλεια πακεταρισμένης προχειρότητας

Είναι μια διατριβή στο τι δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις να ζεις απο την τέχνη σου, να γίνεις καλός σύζυγος και πατέρας, καλός φίλος κτλ ... Στο τέλος βέβαια καταλαβαίνει το λάθος του αλλά είναι πλέον πολύ αργά.

Απο τον Ελληνικό Κύκλο Βιβλιόφιλων Λονδίνου. Για περισσότερες πληροφορίες, συναντήσεις κτλ επισκεφτείτε την σελίδα τους στο Facebook

http://www.greeklibrary.org/

Περισσότερες βιβλιοκριτικές εδώ

View all my reviews

No comments:

Post a Comment