Friday, April 10, 2020

Μυστική Διαθήκη της Ελένης Γαληνού

Mystiki diathiki / Μυστική διαθήκηMystiki diathiki / Μυστική διαθήκη by Eleni Galinou / Ελένη Γαληνού
My rating: 4 of 5 stars

Η κριτική περιέχει σποιλερ.

Η ιστορία εκτυλίσεται παράλληλα μεταξύ της Αθήνας του 1847 και της σημερινής. Η ηρωίδα μας και μια φίλη της ανακαλύπτουν κάποιους χαρτες και κοσμήματα που ανήκαν στην θρυλικη δούκισα της Πλακεντίας και ψαχνουν να βρουν άκρη.

Tο βιβλίο κινείται στο μήκος του 'Κωδικα Ντα Βιντσι' αλλά στην Αθήνα. Προφανώς ακόμα και προ του μετρο, υπήρχαν μυστικές στοές και σπηλιές κάτω απο τα πόδια μας. Και όχι μόνο ενώνουν διάφορα μέρη της Αθήνας, αλλά κρύβουν και αρχαιολογικούς θησαυρούς. Καποιοι δεν θα δισταζαν σε τίποτα προκειμένου να τους βάλουν στο χέρι. Εκεί το σενάριο κάνει κοιλιά κατα την άποψή μου.

Η ηρωίδα μας, μετα τον θάνατο της μάνας της απο αυτοκινητιστικό δυστύχημα (α) ανακαλύπτει χαρτες και στοιχεία που της φανερώνουν το μυστικό της οικογένειάς της και (β) ερωτευεται όλως τυχαίως τον Ρήγα. Σε κάποια φαση αρχίζει να υποπτευεται οτι την κυνηγούν και οτι κινδυνευει. Αλλά γιατί δεν απευθύνεται στις αρχές? Εντάξει η οικογενειακή παράδοση, δημιουργήθηκε το 1850 που οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια απο το σύστημα (και εξάλου το ελληνικό κράτος ήταν στα σπάργανα τότε) αλλά στον 21ο αιώνα, άν σε κυνηγούν αρχαιοκάπηλοι, πας στην αστυνομία.

Επίσης μου την δίνει αυτή η αντίληψη: "Εμεις οι λίγοι, οι εκλεκτοί ξέρουμε την αληθεια αλλά σιγά μην την μοιραστούμε με την πλέμπα". Καημό το'χω να αποφασίσει κάποιος ήρωας παρόμοιου μυθιστορήματος να αψηφίσει την παράδοση και να μοιραστεί την γνώση με όλο τον κόσμο. Ο Νταν Μπράουν ώρες - ώρες είναι για πολλές κλωτσιές.

Απο τον Ελληνικό Κύκλο Βιβλιόφιλων Λονδίνου. Για περισσότερες πληροφορίες, συναντήσεις κτλ επισκεφτείτε την σελίδα τους στο Facebook

http://www.greeklibrary.org/

Περισσότερες βιβλιοκριτικές εδώ

View all my reviews

No comments:

Post a Comment