Sunday, November 13, 2011

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 02


Είμαστε πάντα αθώοι μέχρι να αποδειχθούμε ένοχοι
1. Κάθε κατηγορούµενος για ποινικό αδίκηµα πρέπει να θεωρείται αθώος έως ότου διαπιστωθεί η ενοχή του σύµφωνα µε το νόµο σε δημόσια δίκη, κατά την οποία θα του έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις για την υπεράσπισή του .

2. Κανένας δεν θα πρέπει να καταδικάζεται για πράξεις ή παραλείψεις που δεν συνιστούσαν αξιόποινο αδίκημα κατά το εσωτερικό ή το διεθνές δίκαιο, κατά το χρόνο που τελέστηκαν. Επίσης, δεν θα πρέπει να επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που ίσχυε κατά το χρόνο που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη.



Δικαίωµα στην Ιδιωτική Ζωή
Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψής του. Καθένας έχει το δικαίωµα να προστατευτεί από τον νόμο από επεµβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.



Ελευθερία μετακινήσεων
1. Ο καθένας έχει το δικαίωµα να κυκλοφορεί ελεύθερα και να επιλέγει τον τόπο της διαµονής του στο εσωτερικό ενός κράτους.

2. Καθένας έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και τη δική του, και να επιστρέφει σε αυτήν.



Δικαίωμα στο άσυλο
1. Κάθε άτοµο που καταδιώκεται έχει το δικαίωµα να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.

2. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί κανείς να το επικαλεστεί, σε περίπτωση δίωξης για πραγματικό αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου ή για ενέργειες αντίθετες προς τους σκοπούς και τις αρχές του ΟΗΕ.



Δικαίωμα στην Ιθαγένεια
1. Καθένας έχει το δικαίωµα σε µια ιθαγένεια.

2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιθαγένειά του ούτε το δικαίωμα να αλλάξει ιθαγένεια.


Γάμος και οικογένεια
1. Από τη στιγµή που θα φθάσουν σε ηλικία γάµου, ο άνδρας και η γυναίκα, έχουν το δικαίωµα να παντρεύονται και να ιδρύουν οικογένεια, χωρίς κανένα περιορισµό εξαιτίας της φυλής, της εθνικότητας ή της θρησκείας. Και οι δύο έχουν ίσα δικαιώµατα ως προς το γάµο, κατά τη διάρκεια του γάµου και κατά τη διάλυσή του.

2. Γάµος δεν µπορεί να συναφθεί παρά µόνο µε ελεύθερη και πλήρη συναίνεση των µελλονύµφων.

3. Η οικογένεια είναι το φυσικό και βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωµα να την προστατεύει η κοινωνία και το κράτος.



Δικαίωμα στη ιδιοκτησία
1. Κάθε άτοµο, µόνο του ή µε άλλους µαζί, έχει το δικαίωµα της ιδιοκτησίας.

2. Κανείς δεν µπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του.



Ελευθερία Σκέψης
Κάθε άτοµο, έχει το δικαίωµα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας· στο δικαίωµα αυτό περιλαµβάνεται η ελευθερία για την αλλαγή θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως και η ελευθερία να εκδηλώνει κανείς την θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, µόνος ή µαζί µε άλλους, δηµόσια ή ιδιωτικά, µε τη διδασκαλία, την άσκηση, τη λατρεία και µε την τέλεση θρησκευτικών



Ελευθερία Έκφρασης
Καθένας έχει το δικαίωµα της ελευθερίας της γνώµης και της έκφρασης που σηµαίνει το δικαίωµα να µην υφίστανται δυσµενείς συνέπειες για τις γνώµες του και το δικαίωµα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, µε οποιοδήποτε µέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσµο.




Το Δικαίωµα στις Δηµόσιες Συγκεντρώσεις
1. Καθένας έχει το δικαίωµα να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα και για ειρηνικούς σκοπούς.

2. Κανείς δεν µπορεί να υποχρεωθεί να συµµετέχει σε ορισµένο σωµατείο.

No comments:

Post a Comment