Monday, January 25, 2010

Νew Υork Τimes: τέλος στη δωρεάν online ενημέρωση

Φαίνεται ότι η εποχή όπου οι χρήστες του Διαδικτύου είχαν ελεύθερη πρόσβαση στις ιστοσελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών φθάνει στο τέλος της. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Τετάρτη οι «Νew Υork Τimes», από τον Ιανουάριο του 2011 θα προσφέρεται στους επισκέπτες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας δωρεάν πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένο αριθμό άρθρων ανά μήνα, ενώ όσοι υπερβαίνουν αυτόν τον αριθμό θα αναγκάζονται να πληρώνουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «Τimes» της Νέας Υόρκης είναι η εφημερίδα με τους περισσότερους επισκέπτες στην ιστοσελίδα της. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται το ύψος της χρέωσης ούτε ο αριθμός των άρθρων για τα οποία η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το παράδειγμα των «Νew Υork Τimes» θα ακολουθήσουν και άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα διανύουν μια περίοδο κρίσης καθώς οι κυκλοφορίες των εντύπων και τα διαφημιστικά έσοδα μειώνονται και οι αναγνώστες «μεταναστεύουν» στο Διαδίκτυο. Το μεγάλο στοίχημα για τους υπευθύνους της εφημερίδας είναι να συγκεντρωθεί επαρκής αριθμός συνδρομητών για την online έκδοσή της χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα και τη μείωση των εσόδων από τις διαδικτυακές διαφημίσεις.

Ανάλογο μοντέλο με τους «ΝΥ Τimes» έχουν ήδη υιοθετήσει οι «Financial Τimes» του Λονδίνου. Από τις άλλες αμερικανικές εφημερίδες που χρεώνουν την απεριόριστη πρόσβαση στους δικτυακούς τους τόπους είναι η «Νewsfay» και η «Wall Street Journal». Και οι δύο ανήκουν στον αυστραλό μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος έχει δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι η ποιοτική δημοσιογραφία στο Διαδίκτυο δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί μόνο από τις διαφημίσεις ούτε να προσφέρεται δωρεάν στους αναγνώστες.

Επισημαίνεται ότι οι «Τimes» της Νέας Υόρκης είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να επιβάλουν χρεώσεις, ήδη από το 1996 και άλλη μία φορά το 2007. Αναγκάστηκαν, όμως, να υπαναχωρήσουν λόγω του μικρού αριθμού των ενδιαφερομένων και της πτώσης των διαφημιστικών εσόδων. Βασικός στόχος της εφημερίδας είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα επηρεάζει ελάχιστα τα εκατομμύρια περιστασιακών επισκεπτών της ιστοσελίδας της, ενώ παράλληλα θα «εξαργυρώνει» την αφοσίωση των τακτικών αναγνωστών. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την εφημερίδα με την τρίτη μεγαλύτερη κυκλοφορία στις ΗΠΑ, κάποιοι επιμένουν ότι το μέτρο δεν πρόκειται να είναι αποδοτικό, δεδομένης της πληθώρας των ενημερωτικών ιστοσελίδων που παρέχουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους δωρεάν.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment