Monday, January 25, 2010

βιβλιο - γραφίες

Το λέει ο Ουμπέρτο Εκο αλλά μην τον πιστεύετε: «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Αυτό σκεφτόμουν όταν έλαβα μια η-πιστολή από το Λονδίνο, από την κυρία Χριστίνα Σίνου, αναγνώστρια της στήλης. Εστειλε τρία ειδησάρια που με έβγαλαν από τη δύσκολη θέση. Τα αντιγράφω.

Εκτός από τον Κώδικα Da Vinci του Νταν Μπράουν, θα γίνει ταινία και ένα άλλο πολύ γνωστό βιβλίο Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Θα γυριστεί από τη Scott Steindorff's Stone Village Pictures που είχε μεταφέρει στον κινηματογράφο και το Ανθρώπινο στίγμα του Φίλιπ Ροθ. Ο Μάρκες θα πάρει 1,7 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα.

Στις δέκα πρώτες προτιμήσεις των αναγνωστών της εφημερίδας «Guardian» είναι η Πολιτεία του Πλάτωνα και το έργο Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη.

Οι βιτρίνες του βιβλιοπωλείου «Waterstones» είναι γεμάτες από Ελλάδα, αλλά μόνο με αρχαίους συγγραφείς, ιστορίες των Ολυμπιακών Αγώνων, ταξιδιωτικούς οδηγούς. Κανένας έλληνας συγγραφέας δεν υπάρχει; Βρίσκεις λίγο Καρνέζη και Ευγενίδη, αλλά ο πρώτος είναι μόνιμος στο Λονδίνο και γράφει στα αγγλικά, ενώ ο δεύτερος το μόνο ελληνικό που διαθέτει είναι το όνομα - και μια μακρινή καταγωγή.

Τελικά τον Αύγουστο είναι δύσκολο να γραφτούν οι πρώτες 200 λέξεις. Οι υπόλοιπες έρχονται από μόνες τους. H πολιτιστική εταιρεία «Γαία Βοιωτική» διοργανώνει έκθεση βιβλίων στοκ, από τις 10 ως τις 19 Σεπτεμβρίου, στον Αλίαρτο Βοιωτίας. Προσκαλεί τους εκδότες που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 6978874215.

Σπάνιες οι επισκέψεις της Τόνι Μόρισον στην Ευρώπη. Ανταποκρίθηκε πάντως στους διοργανωτές του φεστιβάλ Εδιμβούργου και θα παρουσιάσει στις 28 Αυγούστου το καινούργιο μυθιστόρημά της Love. H ίδια χαρακτήρισε το βιβλίο της «τέλειο». (Παρ' ότι είναι λίγο υπεροπτικό εκ μέρους της, νομίζω ότι πρέπει να την πιστέψουμε...).

Στη δυτική Αθήνα θα παρουσιασθούν οι ζωγραφιές παιδικών βιβλίων που είχαν σταλεί στην έκθεση της Μπολόνια. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προγραμματίζει την «επανέκθεση» για τον Σεπτέμβριο, στον Δήμο Αιγάλεω. Ακούγεται ενδιαφέρον ακόμη και για τους μακρινούς επισκέπτες που μπορούν να συνδυάσουν την έκθεση με μια γυροβολιά στον περίφημο τροχό του fun park στο Ρέντη... (Εχω και μερικές προτάσεις γαστρονομικής φύσης στην περιοχή - τις κρατώ όμως για τους οικείους μου...)

Συνηθίζω την τελευταία διετία να αφήνω βιβλία σε παγκάκια. Αποφάσισα να κρατώ μόνο αριστουργήματα και βιβλία φίλων με τρυφερές αφιερώσεις. (Εκτός του ότι δεν χωρούν άλλα βιβλία στο σπίτι, η γενναιοδωρία με κάνει να νιώθω καλύτερα.) Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν άλλα 278.696 άτομα που έχουν την ίδια συνήθεια. Είναι μέλη μιας παγκόσμιας οργάνωσης για την απελευθέρση των βιβλίων. «Τόπος» συνάντησης η ιστοσελίδα www. bookcrossing.com. Εκεί τα μέλη δηλώνουν ποιο βιβλίο θα απελευθερώσουν και παίρνουν έναν κωδικό αριθμό, τον οποίο σημειώνουν μέσα στο βιβλίο. Εκείνος που θα το βρει καλείται να το δηλώσει στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση έτσι ώστε ο τόμος να αποκτήσει ίχνη. Ο αρχικός κάτοχος μπορεί στη συνέχεια να παρακολουθήσει την τύχη του βιβλίου του.

Ξανασκέφτομαι τα της απελευθέρωσης των βιβλίων. Δεν ξέρω αν θα είχα την ίδια άνεση στην περίπτωση που τα είχα αγοράσει (όπως το υποψιάζεστε, τα λαμβάνω όλα δωρεάν...). Αν είχα δύο χιτώνες Prada, δύσκολα θα χάριζα τον έναν...


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, 8 ΑΥΓ 2004

Σημείωση: Σήμερα τα μέλη είναι 837.980, τα καταχωρημένα βιβλία 6.101.652 και η ελληνική κοινότητα απαριθμεί πάνω απο 5.000 μέλη.

No comments:

Post a Comment