Thursday, April 19, 2007

Κριτική Ιστοσελίδων: Project Gutenberg

Το Project Gutenberg είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό site που σίγουρα αν δεν το έχετε επισκευτεί τουλάχιστον θα το έχετε ακουστα. Υπάρχουν πάνω απο 20.000 ηλεκτρονικά βιβλία για να διαβάσεται ή να κατεβάσετε.


Go To Project Gutenberg

Η αποστολή της ιστοσελίδας:
Να ενθαρύνουν την παραγωγή και ελευθερη διάθεση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Η όλη προσπάθεια είναι ερασιτεχνική. Δηλαδή κάποια στιγμή ο κύριος Michael Hart και τα φιλαράκια του βρήκαν βιβλία που έχουν λήξει τα πνευματικά τους δικαιώματα, τα μετέτρεψαν σε .txt και .html και μερικά άλλα format και τα μοίρασαν στο κόσμο. Στην πορεία βρήκαν και άλλους εθελοντές που αποφάσισαν να τον βοηθήσουν. Άρχισαν να βρίσκουν βιβλία που έχουν λήξει τα πνευματικά τους δικαιώματα και βιβλίο το βιβλίο έφτασαν τα 20.000 (και 20.000.000 downloads το μήνα).

Στην λίστα συμπεριλαμβάνονται πολλοί σπουδαίοι συγγραφείς:
1) Oscar Wilde
2) Jane Austen
3) Charles Dickens
4) Sir Arthur Conan Doyle
5) Daniel Defoe

Και πολλοί άλλοι που πρέπει οποσδήποτε να διαβάσετε.

Τα βιβλία διατίθονται δωρεάν και είναι νόμιμα! Το 2006 η εταιρεία συγχωνευτικε με την Distributed Proofreaders που αποτελείται απο εθελοντές που δημιουργούν τα ηλεκτρονικά βιβλία που διαθέτει το Project Gutenberg. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή.

1ον Κάποιος εθελοντής βρίσκει ένα βιβλίο που τα δικαιώματά του έχουν λήξει.
2ον Το περνάει απο skanner.
3ον Στέλνει το βιβλίο στους υπευθυνους.
4ον Εαν πληρεί τις προυποθέσεις αρχίζει το proof reading

Δηλαδή το μηχάνημα που κάνει την μεταφορά απο το προτότυπο σε .txt κάνει μερικά λάθη, παραλήψεις κτλ που τα διορθώνουν οι εθελοντές με την γνωστή πατροπαράδοτη μέθοδο (σύγκριση σκαναρισμένης σελίδας με κείμενο). Τέλος το βιβλίο διατίθεται απο το site.

Υπάρχουν και μερικοί τίτλοι στα ελληνικά αλλά λίγα πράγματα. Ελπίζω αυτό να αλλάξει στο μέλλον. Η προτροπή μου: Επισκευτείτε την σελίδα οπωσδήποτε!

2 comments:

  1. το εχω ακουσει ξανα αυτο το project gutenberg και ειναι πργαγματι αξιολογη η δουλεια που κανουν. Το θεμα ειναι τι το κανεις το ηλεκτρονικο αρχειο μετα.Το διαβασεις στον υπολογιστη? Ειναι λιγο κουραστικο αυτο. Αν το τυπωσεις ειναι χαζομαρα γιατι μαλλον πιο φτηνο θα σου ερχοταν να το αγορασεις (δεδομενου οτι τετοια παλια βιβλια ειναι αρκετα φτηνα σημερα) και θα το ειχες και σε κανονικη μορφη βιβλιου αντι για μια απλη βιβλιοδεσια απο ενα βιβλιοπωλειο.

    ReplyDelete
  2. Για ελληνικά βιβλία είπες δεν υπάρχει και μεγάλη ποικιλία ε; Ωραία γιατί ψάχνω για επιχειρηματικές ιδέες και ακούγεται καλό! Πάντως, επειδή τυχαίνει να εργάζομαι σε βιβλιοπωλείο, δεν συγκρίνεται με τίποτα η αίσθηση να αγοράζεις μόνος/η ένα βιβλίο, όπως φυσικά και η έντονη μυρωδιά του χαρτιού...

    ReplyDelete