Monday, July 23, 2018

Χάρτινες μνήμες του Χρήστου Φλουρή

Χάρτινες μνήμεςΧάρτινες μνήμες by Χρήστος Φλουρής
My rating: 3 of 5 stars

To βιβλίο ξεκινάει πολύ δυνατα. Μια γυναίκα θυμάται πως ένας ρημάδης επιστάτης την βίασε και την άφησε έγκυο στα 14 και μετά αποφασίζει να ψαξει για το χαμένο της παιδί και να αντιμετωπίσει επιτέλους τον βιαστή της. Οι περιγραφές είναι δυνατές και οι χαρακτήρες πολύ συμπαθητικοί. Γνωρίζουμε λίγο την οικογενειακή ιστορία της κοπέλας και είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Απο διαβολική σύμπτωση, ο παιδεραστής και η γυναίκα του αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα μωρό και τελικά πέφτουν πάνω στην πραγματική του κόρη, που την αναγνωρίζει λόγω κληρονομικότητας (τρέχα γύρευε). Ο τύπος είναι ετοιμοθάνατος και η πρωταγωνίστρια τον σκοτώνει και καλά του κάνει. Θα προτιμούσα η σκηνή να ήταν λιγότερο χλιαρή αλλά τελος πάντων.

Απο εκει και έπειτα απο τα δυο τρίτα περίπου του βιβλίου και μετά, ο συγγραφέας πήρε την πλοκή και την πέταξε στα βράχια. Η πρωταγωνίστρια βρίσκει την κόρη της με τη βοήθεια μιας φίλης της καλόγριας που την γνώρισε στο μοναστήρι όπου γέννησε, και χωρίς να της πει ποιά είναι την προσκαλεί στην Αθήνα για να δουλέψει στο φαρμακείο της όσο σπουδάζει διότι όλος συμπτωματικά είναι και αυτή φαρμακοποιός. Της λέει με τα πολλά την πονεμένη της ιστορία και μετά απο ένα μικρό χρονικο διάστημα, την συγχωρεί και αρχίζουν να έχουν σχέσεις. Της γνωρίζει μάλιστα και έναν παιδικό της φίλο, που ήτανε μαζί στο ορφανοτροφείο. Όπου ανακαλύπτουν με την σειρά τους ότι αυτός είναι ο γιός της καλόγριας φίλης της πρωταγωνίστριας και φυσικά προκύπτει δακρύβρεχτη συνάντηση. Ο νεαρός είναι γιατρός και η καλόγρια του δίνει μια φωτογραφία του πατέρα του (που όλος τυχαίος είναι ΚΑΙ αυτός γιατρός). Αλλά το πράγμα δεν έχει τέλος, διότι ο νεαρός επισκέπτεται την νονά του, που δεν τον υιοθέτησε αλλά του πλήρωσε τις σπουδές και που είναι άρρωστη και σε μεγάλη ηλικία. Και εκεί προκύπτει οτι ένας απο τους γιατρούς της είναι ο πατέρας του νεαρού και εραστής της καλόγριας. Προκύπτει δευτερη συνάντηση. Η πρωταγωνίστρια περιχαρής και τρισευτυχησμένη μένει έγκυος απο τον άντρα της και ο γιατρός κλέβει την καλόγρια απο το μοναστήρι για να συνεχήσουν τον έρωτά τους. Αυτό το τελευταίο είναι δικό μου αλλά με την φόρα που πήρε ο συγγραφέας θα μπορούσε να το είχε γράψει και αυτό.

Όλα αυτά τα συγκλονιστικά συμβαίνουν στις τελευταίες 80 απο τις 300 σελίδες του βιβλίου. Προσωπικά θεωρώ οτι η ιστορία του νεαρού Ανδρέα είναι περιττή ή θα μπορούσε να γίνει δευτερο βιβλίο όπου θα μαθαίναμε και τα δικά του. Οι συμπτώσεις και τα ηθικοδιδακτικά μηνύματα φτωχαίνουν το βιβλίο και καταντούν γελοίες αντι να προκαλέσουν συγκίνηση. 5 αστέρια για τα δυο τρίτα του βιβλίου και 1 αστέρι για το τέλος μας κάνουν 3 εν συνόλο.

Απο τον Ελληνικό Κύκλο Βιβλιόφιλων Λονδίνου

Περισσότερες βιβλιοκριτικές εδώ

View all my reviews

No comments:

Post a Comment