Friday, December 15, 2006

Πρώτη συνταγή για γαλοπούλα

Υλικά: 
1 γαλοπούλα
320 gram κιμάς 
½ φλιτζάνι τσαγιού κουκουνάρια 
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 
1/3 φλιτζανιού κοπανισμένη φρυγανιά 
½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί 
1 κουταλιά κοφτή πάστα ντομάτας ή 320 gram. 
Ντομάτες ώριμες ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο 
1 κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός


Ανοίγουμε την γαλοπούλα, την καθαρίζουμε, αναιρούμε και το εσωτερικό πάχος, την καψαλίζουμε, την πλένουμε και την αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα τον κιμά με το μισό βούτυρο, τα εντόσθια ψιλοκομμένα και το κρεμμύδι να καβουρδιστεί. Τον ανακατεύουμε να ξεσβωλιάσει και τον σβήνουμε με το κρασί. Αφού πάρει μερικές βράσεις, προσθέτουμε τη ντομάτα (λιωμένη σ’ ένα φλιτζάνι νερό) ή τις ντομάτες περασμένες από τρυπητό, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, μισό φλιτζάνι νερό ακόμη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει το ζουμί του. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κουκουνάρια και όταν βγάζουμε τον κιμά από τη φωτιά του ρίχνουμε τη φρυγανιά και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αλατοπίπερώνουμε εσωτερικώς την γαλοπούλα και τη γεμίζουμε (όχι τελείως για να μην ανοίξει με το βράσιμο). Τη ράβουμε με λεπτό λευκό σπάγκο (οι χρωματιστοί ξεβάφουν), βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε πλατιά κατσαρόλα και αν θέλουμε και λίγο ακόμη αφού κάψει, βάζουμε την γαλοπούλα και την καβουρδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε τότε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε σιγανή φωτιά, προσθέτοντας πότε – πότε λίγο ζεστό νερό. Όταν βράσει πρέπει να μείνει μόνο το βούτυρο. Ξεράβουμε τότε την γαλοπούλα βγάζουμε προσεκτικά τη γέμιση και την κόβουμε σε μερίδες

No comments:

Post a Comment