Wednesday, January 02, 2019

Οι Θρύλοι του χαλκού του Joshua Beck

ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ by Joshua Beck
My rating: 3 of 5 stars

Η κριτική αναφέρεται στην ελληνική μετάφραση και όχι στο πρωτότυπο. Ξεκίνησε πολλά υποσχόμενο αλλά δυστυχώς το τελικό αποτέλεσμα είναι μέτριο. Η γλώσσα είναι κάπως ξύλινη με πολλούς ‘αγγλισμούς’ αλλά αυτό είναι αναμενόμενο στις μεταφράσεις.

Το κύριο πρόβλημα είναι οι χαρακτήρες. Δεν νομίζω οτι ο συγγραφέας έκανε την απαραίτητη ερευνα πριν γράψει το βιβλίο του. Ακολουθούμε τον πρίγκηπα Μέριο που η μητέρα του ήταν ελληνίδα στο χαρέμι και μία απο τις συζήγους του Ξέρξη αλλά τον απατάει χρόνια και χρόνια με τον Δημάρατο (τρέχα γύρευε) και ο Μέριος είναι την πραγματικότητα γιος του. Τεσπα το μυστικό μαθεύεται και ο Μέριος φεύγει κυνηγημένος απο το ανάκτορο. Οι Πέρσες εδώ είναι στην πραγματικότητα καρικατούρες. Τίποτα δεν μπορούν να κάνουν σωστά. Έχτισαν και κυρίως διατήρησαν την αυτοκρατορία τους λόγω βλακείας.

Σε ολόκληρο το βιβλίο οι Σπαρτιάτες εξυμνούνται κρυφά απο εχθρούς και φίλους αλλά στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχουν κάνει κάτι που να δικαιολογεί τον θαυμασμό όλων. Βασικά απο τις Θερμοπύλες και μετά κέρδισαν οι Σπαρτιάτες τον θαυμασμό των Ελλήνων. Μέχρι πριν ήξεραν οι λοιποί Έλληνες οτι ήταν υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη αλλά δεν τους είχαν ηρωοποιήσει.

Αυτό που πραγματικά όμως ήταν το κερασάκι στην τούρτα, ήταν όταν ο Λεωνίδας, ανακοίνωσε επισήμως σε όλους την πραγματική καταγωγή του Μέριου – χωρίς αποδείξεις ή την συγκατάθεση του ίδιου του Δημάρατου που για τους Σπαρτιάτες ήταν προδότης ούτως ή άλλος – και μετά τον αποδέχτηκαν λες και ήταν δικός τους. Οι Σπαρτιάτες που ιστορικά δεν δεχόντουσαν ως πολίτες κανέναν αν δεν πληρούσε τις κατάλληλες προυποθέσεις, που 200 χρόνια μετά εξαλείφθηκαν απο μόνοι τους επειδή ο αριθμός τους είχει μειωθεί, έκαναν Σπαρτιάτη έναν ξένο και μάλιστα Πέρση. Ε, μετά απο αυτό έχασα πάσα ιδέα.

Επείσης άλλο πρόβλημα ηταν η φλυαρία του βιβλίου. Μια ιστορία 300 σελίδων έγινε 511. Η γνώμη μου είναι, όποιος θέλει να διαβάσει μια συγκλονιστική ίστορία για τους 300 να βρεί το: Gates of Fire: An Epic Novel of the Battle of Thermopylae του Steven Pressfield

Απο τον Ελληνικό Κύκλο Βιβλιόφιλων Λονδίνου

View all my reviews

No comments:

Post a Comment