Wednesday, August 16, 2006

Κριτική ιστοσελίδων: Peanut Butter Wiki

Ή αλλιώς "ο ευκολότερος τρόπος να φτιάξει κανείς δική του ιστοσελίδα".

Η σελίδα προσφέρει την δυνατότητα να δημιουργήσει κανείς δικό του site χωρίς να διαθέτει ούτε τις στοιχειώδη γνώσεις κώδικα. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι πολύ λίγος - μόλις 10 ΜΒ - αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, υπάρχουν πολλές υπηρεσίες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χρήστης για να εμπλουτίσει τις σελίδες του.

Το πλεονέκτημά του σε σύγκριση με το blog - αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τέτοιο - είναι οτι υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα στην κατανομή και διαμόρφωση των σελίδων/εγγραφών. Σε ένα blog οι εγγραφές εμφανίζονται χρονολογικά, έτσι εαν κάποιος θέλει να ομαδοποιήσει τα posts με φωτο για παράδειγμα θα πρέπει να χρησιμοποιεί wordpress & tags ενώ εαν μεταχειρίζεται blogger ατύχησε!

Το wiki δεν έχει τέτοια. Είναι τρομερά εύχρηστο. Δεν χρειάζεται να ξέρεις κώδικές αλλά εαν ξέρεις μπορείς κάλλιστα να τους χρησιμοποιήσεις. Επιπλέον λειτουργούν και όλα τα εργαλεία των blogs, όπως Linkrolls και αρχεία βίντεο απο YouTube κτλ. Η αρχική σελίδα θα είναι της μορφής www.ονομα_σελίδας.pbwiki.com

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς κάνοντας μια επίσκεψη στην σελίδα Tour of wiki. Ανάμεσα στα άλλα έχει και μερικές ιδέες για χρήσεις όπως, to-do-list, Photo Storage, κτλ. Επίσης η σελίδα με τις οδηγίες υπάρχει και στα ελληνικά. Το αναφέρω αυτό γιατί είναι σπάνιο φαινόμενο.

Μερικοι ενδεικτικοί τρόποι μορφοποίησης της γραμματοσειράς (και σελίδας γενικότερα) είναι:

**Κείμενο** = Κείμενο

!Κείμενο = Κείμενο

[http://www.yahoo.comYahoo] = Yahoo

Όταν θέλει ο χρήστης να προσθέσει νέα σελίδα, απλά γράφει μια λέξη (ή λέξεις μέσα σε [...] και μπορεί να το κάνει σε sidebar (που δημιουργεί μόνος του εαν θέλει) ή μέσα σε άλλες σελίδες. Τέλος μπορεί να μοιραστεί τους κωδικούς του wiki (υπάρχουν οι επισκέπτες που δεν έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν κάτι, οι contributors που μπορούν να αλλάξουν τις σελίδες και οι moderators που έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στην σελίδα) όπως ακριβώς και στα ομαδικά blog.

Όποιος έχει μεταχειρηστεί ή τροποποιήσει την wikipedia ή (βικιπέδια ελληνιστί) μπορεί να διακρίνει πολλές ομοιότητες. Ανάμεσσα στα αρνητικά του είναι η έλλειψη σχεδίων και χρωμάτων, υπάρχουν μόνο 3, και η αδυναμία να κάνει κανείς log in με την πρώτη ακόμα και όταν ο κωδικός του είναι σωστός. Ωστόσο αυτό το τελευταίο έχει βελτιωθεί τώρα τελευταία. Τέλος για να διαγραφεί η σελίδα πρέπει να ειδοποιηθεί η υπηρεσία, σε αντίθεση με τα blogs του blogger που μπορεί ο χρήστης να τα σβήσει όποτε θέλει.

Όποιος αποφασίσει να μεταχειριστεί την υπηρεσία αυτή ας επισκευτεί και την σελίδα: PB Wiki Fan Club για περισσότες πληροφορίες.

Και τώρα μια ερώτηση: Κύριε Monitor / Παναγιώτη Βρυώνη σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να μεταφέρει το blog του στο PB Wiki, θα εξακολουθήσει να φαίνεται στο Monitor? Η σελίδα διαθέτει RSS Feed ...

1 comment:

  1. πολύ καλό μου ακούγεται! Και αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε επιτέλους να ξαναλειτουργήσει εκεί το KOINOBIO
    χωρίς προβλήματα αυτή τη φορά...

    ReplyDelete