Monday, April 10, 2006

Altro Mercato: Αγορές χωρίς τύψεις και ενοχές (I)

Στα ράφια του θα βρεις απο τρόφιμα και καλλυντικά μέχρι έπιπλα και παιχνίδια. Πίσω απο αυτά, μια έξυπνη ιδέα. Το AltroMercato, το μαγαζί "εναλλακτικού εμορίου", που θέλει, μέσω μιας έντιμης εμπορικής συναλλαγής, ικανοποιημένους τους παραγωγούς των φτωχών χωρών και χαρούμενους τους καταναλωτές των πλουσίων, άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του και στην Αθήνα.

Θα αγόραζες μια μαρμελάδα εξωτικών φρούτων φτιαγμήνη απο γυναίκες ενός αυτοδιαχειριζόμενου συνεταιρισμού του Ισημερινού - που αντί για ένα κομμάτι ψωμί παίρνουν το 40% της τελικής τιμής του προϊόντος και χάρη σ'αυτήν τη δραστηριότητα καταφέρνουν να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο -, και μάλιστα σε τιμή ανταγωνιστική (ή και φτηνότερη) απ'αυτήν των άγνωστης προέλευσης και επεξεργασίας "εξωτικών" βιομηχανοποιημένων πολτών που κυκλοφορούν στην αγορά?

"Πολύ καλό για να το πιστέψεις" έλεγε ένας ράστα νεαρός σε ένα απο τα πηγαδάκια που στήθηκαν στα εγκαίνια του AltroMercato, του πρώτου μαγαζιού στην Ελλάδα που υπόσχεται οτι όλα τα εμπορεύματα του είναι προϊόντα δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου με τους παραγωγούς του Τρίτου Κόσμου.

"Απλώς συνηθίσαμε τόσο στην κυνική αντίληψη οτι εκμετάλλευση είναι η βάση των συναλλαγών μας με τον Νότο και οτι οι καλές προθέσεις δεν μπορεί να μην κρύβουν κάτι "σκοτεινό", ώστε γίναμε καχύποπτοι. Ή ίσως αναζητάμε ένα ακόμι άλλοθι για αμφισβήτηση" απαντούσε διφορούμενα ο ώριμος συνομιλητής του.

Πάντως όσοι συμμετέχουν στο πείραμα μιλούν για αμφισβήτηση στην πράξη των κανόνων του συνηθισμένου εμπορίου μεταξύ Βορρά και Νότου, που έχει ως βάση το να αγοράζει όσο πιο φτηνά μπορεί - αδιαφορώντας για τη διαδικασία παραγωγής - και να πουλά όσο πιο ακριβά γίνεται και να πολλαπλασιάζει το κέρδος του.

"Αποδέχεσαι τους κανόνες, αλλά αλλάζεις τα κριτήρια, καθώς μεσάζντες και τελικοί πωλητές είναι μη κερδοσκοπικοί φορείς. Αυτό επιτρέπει να αλλάζεις την κατανομή εισοδήματος υπέρ των παραγωγών, προσφέροντας τους πολύ μεγαλύτερες τιμές, ενώ το κέρδος απο τις πωλήσεις επενδύεται σε κοινωνικά προγράμματα στον Νότο και σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και επέκταση του δικτύου δίκαιου εμπορίου στο Βορρά. Μακρορόθεσμα αυτό συμβάλει στον περιορισμό της φτώχειας, στη διαμόρφωση καλών συνθηκών εργασίας και στη βιωσιμη ανάπτυξη των περιθωριοποιημένων παραγωγών του Τρίτου Κόσμου.

Είναι ένα πολύχρονο διεθνές κίνημα που εκπροσωπεί έναν ήπιο τρόπο να αλλάξεις τον κόσμο, μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική πρόταση για έναν άλλο εφκτό κόσμο"
εξηγεί η Μαρίνα Σάρλι, που εμπνεύστηκε τη δημιουργία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Fair Trade Hellas κι έκανε πράξη μαζί με εκατοντάδες εθελοντές (και έναν μόνο έμμισθο υπάλληλο) το πρώτο μη κερδοσκοπικό κατάστημα αναλλακτικής αγοράς στην Ελλάδα, στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα.

Ιταλίδα, με πολύχρονη εμειρία και δουλειά σε εθελοντικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και στην ιταλική CTM, τη δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου στον κόσμο, η Μαρίνα εμπνεύστηκε έναν χώρο "ευαισθητοποιημένης κατανάλωσης" που μας καλεί να αναζητήσουμε τι κρύβεται πίσω απο το προϊόν, ποιός και πως μπορούμε με τις αγορές μας να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των παραγωγών του.

Τα προϊόντα AltroMercato, απο ρούχα, είδη σπιτιού και καλλυντικά έως κοσμήματα, δώρα, τρόφιμα, ποτά, εισάγονται απο τη CTM και φέρουν στις ετικέτες τους βασικές πληροφορίες για τις πρώτες ύλες, τη διαδικασία παραγωγής, τους τόπους και τους ανθρώπους που τα παράγουν.


Συνεχίζεται ...
Απο το Περιοδικό "Ε" - 9/4/2006

No comments:

Post a Comment