Thursday, September 24, 2020

Τι συμβαίνει στην κουζίνα απο @ArkadIvanovich


Προφανώς δεν λέω ότι ΟΛΟΙ είναι κακοί, ούτε ότι οι κουζίνες ειναι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Απλά υπάρχει ΠΟΛΛΗ σαπίλα. Οι σχολές ταίζουν τα εστιατόρια με δωρεάν δούλους-πρακτικάριους και τα μαγαζιά κερδίζουν. Κάποια δουλεύουν σχεδόν μόνο με πρακτικάριους και χρεώνουν 30 ευρώ πιάτα.

Βέβαια ακόμα κι επαγγελματίας να είσαι, τα μεγάλα εστιατόρια, τα "αστεράτα", σε πληρώνουν με αέρα. Απλά το ότι γράφεις στο βιογραφικό σου ότι δούλεψες εκεί και κάποια τιπς. Νομίζετε ότι υπερβάλλω; Μακάρι. Αναλογίσου την επόμενη, ποιος φτιάχνει το 25ευρω ριζότο σου και πόσα βγάζει

Εν κατακλείδι, ο πιτσιρικάς στην Κέρκυρα δεν υπερβάλλει. Τα έχω δει ιδίοις όμμασι αυτά που περιέγραψε. Δεν είμαι δικαστής, αλλά και μυθομανής να είναι, σε κάποια άλλη κουζίνα, σε άλλο νησί, κάπου, κάποιος άλλος πιτσιρικάς περνάει τα ίδια. Ο ανιψιός μου πήγε πρακτική σε νησί φετος

Μαντέψτε τι μου είπε στο τηλέφωνο, για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει εκεί, τους ανώτερους του, την διαβίωση του, την ψυχική και σωματική του κατάσταση, αλλά και το πως κοντεύει να εξαφανιστεί η αγάπη του για την μαγειρική τέχνη. Απλά μαντέψτε, σας προκαλώ.

Είναι καλή ευκαιρία με όλο τον σάλο που προκλήθηκε, να ρίξει κι η πολιτεία μια ματιά στις επισιτιστικές επιχειρήσεις της χώρας. Ωράρια, συνθήκες εργασίας, μισθούς, συνθήκες διαβίωσης, ένσημα, αναρρωτικές κλπ. Όχι πως δεν τα ξέρει, απλά όλοι λαδώνουν και λαδώνονται. Μπον απετί.

Όσοι αντιμετώπιζετε τέτοια προβλήματα στο χώρο εργασίας σας, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας. ΜΙΛΗΣΤΕ. Μόνο έτσι θα αλλάξει η κατάσταση και θα αρχίσουν να βλέπουν ως ανθρώπους το προσωπικό κι όχι ως δούλους. Μιλήστε πρώτα στους υπεύθυνους και μετά στην επιθεώρηση. ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ.

Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί επειδή όλοι την αφήσαμε έρμαιο στις ορέξεις των κακών εργοδοτών. Τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι φαντάζεστε και το ξαναλέω, μακάρι να ήμουν υπερβολικός. Όποιος έχει δουλέψει σε κουζίνα, ειδικά σεζόν, ξέρει τι λέω. Καιρος να σταματήσει αυτό.

Όποιος θέλει μπορεί να μοιραστεί κάποια ιστορία ή περιστατικό στα σχόλια. Χωρίς ονόματα για ευνόητους νομικούς λόγους. Δεν είμαστε δικαστές, απλά προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε, σε κόσμια πλαίσια, τον κόσμο που διαβάζει το θρεντ και δεν έχει ιδέα για το τι γίνεται.

No comments:

Post a Comment