Wednesday, November 25, 2009

Πρωταθλήτρια και στην κακοποίηση γυναικών η Ελλάδα

Παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών έχει ορισθεί διεθνώς η Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, και στη σύγχρονη Ελλάδα του 2009, τουλάχιστον δύο γυναίκες το μήνα δολοφονούνται ή ακρωτηριάζονται κατά κανόνα από τους συζύγους ή τους άνδρες με τους οποίους έχουν συνάψει σχέσεις.

Σε αυτές τις δολοφονίες ή σοβαρούς τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς συχνά, πολύ συχνά, θύματα είναι και τα παιδιά των γυναικών αυτών.

Η κοινωνία εν γένει και τα ΜΜΕ κατά παράδοση, αποσιωπούν αυτήν την άθλια πραγματικότητα ή στην καλύτερη περίπτωση τη δικαιολογούν λόγω ανέχειας, οικονομικής κρίσης, χαμηλού επιπέδου μορφώσεως. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι αμείλικτη. Ο μακρύς κατάλογος των εγκλημάτων κατά γυναικών στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους 16 μήνες μιλά από μόνος του και δε χρειάζεται σχολιασμό.

Η λίστα της ντροπής

1. Ιούνιος 2008, Σαρωνίδα, 58χρονος σκοτώνει την 52χρονη σύζυγό του.

2. Αύγουστος 2008, Νέα Δημητριάδα Μαγνησίας, 68χρονος μαχαίρωσε και σκότωσε 50χρονη, γιατί αρνήθηκε να κάνει σχέση μαζί του.

3. Αύγουστος 2008, Άρνισσα Πέλλας, 40χρονος μαχαιρώνει την 23χρονη σύζυγό του και τραυματίζει τον πατέρα του, ο οποίος προσπάθησε να τη σώσει.

4. Αύγουστος 2008, Σαντορίνη, 31χρονος αποκεφαλίζει την 25χρονη σύζυγό του.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: kakopoiisei ginekon 2.jpg Εμφανίσεις: 3 Μέγεθος: 20,7 KB

5. Σεπτέμβριος 2008, Φιλοθέη, καθηγητής μουσικής σκοτώνει την επίσης μουσικό σύζυγό του και τη θάβει σε γειτονικό πάρκο.


6. Σεπτέμβριος 2008, Μενίδι, 35χρονος σφάζει μέσα σε πιτσαρία την πρώην φίλη του, γιατί δεν μπορεί να δεχθεί το χωρισμό τους.

7. Οκτώβριος 2008, Όλυνθος Χαλκιδικής, νεαρός άνδρας δολοφονεί την πρώην φίλη του.

8. Οκτώβριος 2008, Τρίκαλα, 33χρονος μαχαιρώνει και σκοτώνει μέσα στο δρόμο την 37χρονη πρώην φίλη του, γιατί δεν μπορούσε να δεχθεί το χωρισμό τους, μπροστά στα μάτια της κόρης της και της μητέρας της και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

9. Ιανουάριος 2009, Αιγάλεω, 63χρονος σκοτώνει με καραμπίνα την 58χρονη, εν διαστάσει, σύζυγό του.

10. Μάρτιος 2009, Μέγαρα, 43χρονος σκοτώνει τη σύζυγό του και μετά βάζει φωτιά στο διαμέρισμα για να καλύψει τα ίχνη του.

11. Απρίλιος 2009, Ηράκλειο Κρήτης, 36χρονος για λόγους αντεκδίκησης μετά από το χωρισμό τους σκοτώνει την 26χρονη πρώην φίλη του και το φίλο της.

12. Απρίλιος 2009, Χορτιάτης, 38χρονος στραγγαλίζει την 35χρονη σύζυγό του και αυτοκτονεί.

13. Απρίλιος 2009, Καλαμάτα, 29χρονη γυναίκα ακρωτηριάζεται με αλυσοπρίονο από τον πρώην σύζυγό της. Της αποκόπτει και τα τέσσερα άκρα.

14. Απρίλιος 2009, Ομόνοια, σύζυγος σκοτώνει στο ξύλο τη σύζυγό του.

15. Μάιος 2009, Νέος Κόσμος, 78χρονος καρκινοπαθής σκοτώνει με καραμπίνα την εν διαστάσει σύζυγό του και αυτοκτονεί.

16. Μάιος 2009, Κάλαμος, 55χρονος σκοτώνει με αιχμηρό αντικείμενο τη 47χρονη σύζυγό του και μετά αυτοκτονεί.

17. Μάιος 2009, Γλυφάδα, 70χρονος τραυματίζει βαριά την 56χρονη σύζυγό του και αυτοκτονεί, επειδή νομίζει ότι την έχει σκοτώσει.

18. Μάιος 2009, Παλαιό Φάληρο, 43χρονος μετά από καβγά με τη σύζυγό του της επιτίθεται με μαχαίρι, καταφέρνοντάς της πολλαπλά τραύματα και στη συνέχεια τραυματίζει και τον 5χρονο γιο του.

19. Μάιος 2009, Καλλιθέα, 40χρονος μαχαιρώνει την 26χρονη σύζυγό του και κάνει βουτιά στο κενό, έχοντας στην αγκαλιά του τα δύο του παιδιά.

20. Μάιος 2009, Λέρος, 30χρονος δολοφονεί με στραγγαλισμό την 29χρονη φίλη του.

21. Ιούνιος 2009, Κολχικό Θεσσαλονίκης, 39χρονος τραυματίζει βαριά με μαχαίρι την 35χρονη σύζυγό του.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: kakopoiisei ginekon4.jpg Εμφανίσεις: 2 Μέγεθος: 12,1 KB

22. Ιούνιος 2009, Άνω Πέραμα, 18χρονος τραυματίζει βαριά με μαχαίρι την 32χρονη φίλη του.

23. Ιούνιος 2009, Αγ. Δημήτριος, 53χρονος σκοτώνει με όπλο τη 43χρονη σύζυγό του και αυτοκτονεί.

24. Ιούνιος 2009, Καλλίπολη Πειραιά, 85χρονος σκοτώνει με πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι την 70χρονη σύντροφό του.

25. Αύγουστος 2009, Πειραιάς, ένας 35χρονος συνελήφθη στον Πειραιά, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο της 28χρονης συντρόφου του. Θύμα και δράστης, χρήστες και οι δύο ναρκωτικών ουσιών, συζούσαν το τελευταίο 20ήμερο.

26. Αύγουστος 2009, Άνω Λιόσια, 41χρονος περιέλουσε την 27χρονη σύζυγό του με εύφλεκτο υγρό και της έβαλε φωτιά. Η γυναίκα κινήθηκε φλεγόμενη στους θάμνους στην προσπάθειά της να σωθεί. Υπέκυψε λόγω των εκτεταμένων εγκαυμάτων μερικές μέρες αργότερα.

27. Αύγουστος 2009, Τρίκαλα, 58χρονος σκότωσε με πολλαπλά χτυπήματα με τσαπί τη 41χρονη σύζυγό του.

28. Αύγουστος 2009, Ρόδος, 30χρονη, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών δολοφονείται με μαχαιριές στο θώρακα και την πλάτη από τον εν διαστάσει σύζυγό της.

29. Σεπτέμβριος 2009, Δράμα, 58χρονος κυνήγησε και παρέσυρε με το αυτοκίνητό του τη 42χρονη γυναίκα του και σε κατάσταση σοκ την χτυπούσε με τούβλο στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τη σοβαρά. Τον σταμάτησε περιπολικό που περνούσε τυχαία.

30. Σεπτέμβριος 2009, Λιόσια, 39χρονος πυροβόλησε 4 φορές, τραυματίζοντας στα πόδια την εν διαστάσει, επίσης, 39χρονη σύζυγό του.

31. Οκτώβριος 2009, Αλεξανδρούπολη, 46χρονος πυροβόλησε με καραμπίνα που είχε αγοράσει πρόσφατα την εν διαστάσει σύζυγό του, μητέρα τριών παιδιών (13 χρόνων και δύο δίδυμα 6 χρόνων) που ζούσαν μαζί της. Η γυναίκα χαροπάλευε.

32. Οκτώβριος 2009, Καλαμπάκα, 38χρονος πυροβολεί μέσα στο αυτοκίνητο για λόγους ζηλοτυπίας την 34χρονη φίλη του και τη σκοτώνει ακαριαία.

33. Νοέμβριος 2009, Βόλος, 30χρονη γυναίκα δολοφονείται μέσα στο σπίτι της. Η Αστυνομία αναζητά τον πρώην σύντροφό της από τον οποίο δεχόταν απειλές για τη ζωή της σύμφωνα με τη μαρτυρία φιλικού προσώπου του θύματος.

34. Νοέμβριος 2009, Άρτα, 78χρονη γυναίκα δολοφονείται στις Κεραμάτες Άρτης, αφού πρώτα βιάστηκε. Η γυναίκα δέχτηκε θανατηφόρα χτυπήματα από σφυρί στο κεφάλι.

Η βία συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικογένειας

Ήρθαμε σε επικοινωνία με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας, κυρία Έλενα Ζενάκου, η οποία σε έγγραφό της τοποθετείται επίσημα στα φαινόμενα της βίας και εγκλήματος με θύματα τις γυναίκες.

«Τα στοιχεία και τα δεδομένα που προκύπτουν από έρευνες αναφορικά με τη φύση και τις πολλαπλές μορφές που λαμβάνει η βία κατά των γυναικών, όσο και οι εκστρατείες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των θυμάτων βίας, οδήγησαν στην παραδοχή ότι η βία αυτή είναι παγκόσμια και συστηματική. Πρόκειται για βία που δε γνωρίζει γεωγραφικά και πολιτισμικά όρια και έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις γυναίκες που την υφίστανται, αλλά σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο», σχολιάζει η κυρία Ζενάκου.

Από τον Οκτώβριο του 2002 έως και τον Απρίλιο του 2003, το Κ.Ε.Θ.Ι. διεξήγαγε έρευνα σε πανελλαδικό επίπεδο, με σκοπό να καταγράψει τη συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών μέσα στην οικογένεια με δράστες τους συζύγους / συντρόφους τους.

Η διεξαγωγή της έρευνας σε ολόκληρη τη χώρα προσέβλεπε στη διερεύνηση του θέματος στον ευρύτερο πληθυσμό και όχι μόνο σε γυναίκες που έχουν δεχθεί συμβουλευτικές υπηρεσίες από προγράμματα στήριξης (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες, καταφύγια κ.λπ.).

Τα κυριότερα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας καταδεικνύουν τα ακόλουθα:

• Το 23,6% των γυναικών δηλώνει ότι γνωρίζει περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών από το συγγενικό / φιλικό περιβάλλον που έχουν υποστεί ή υφίστανται βία από το σύζυγο / σύντροφό τους.

• Αναφορικά με το ιστορικό βίας των γυναικών, από το σύνολο των ερωτώμενων, το 13,3% δηλώνει ότι έχει υπάρξει μάρτυρας σκηνών βίας στην οικογένεια που μεγάλωσε και το 11,2% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υποστεί βία στην οικογένεια που μεγάλωσε.

• Οι γυναίκες σε ποσοστό 39,7% αναφέρουν ότι σε μία από τις προηγούμενες σχέσεις τους, ο πρώην σύζυγος / σύντροφός τους είχε βίαιη συμπεριφορά απέναντί τους.

• Όσον αφορά στις διάφορες μορφές βίας, καταγράφεται ότι το 56% των γυναικών βιώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές του συζύγου / συντρόφου τους, οι οποίες συνδέονται με τη λεκτική ή / και την ψυχολογική βία.

• Επίσης, το 3,6% των γυναικών αναφέρει ότι ο σύζυγος / σύντροφός τους, τους ασκεί σωματική βία και το 3,5% εξαναγκάζεται από αυτόν σε σεξουαλική επαφή.

• Από τα θύματα κακοποίησης που εκμυστηρεύτηκαν τη βία του συζύγου / συντρόφου τους, παρατηρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία απευθύνθηκε σε μέλη της οικογένειας (60,9%), σε φίλους (46,9%) και σε συγγενείς (35,9%).

«Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών σηματοδοτεί πλέον και την αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την πρόληψη, αντιμετώπιση και εξάλειψή της. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, χρειάζεται πολιτική βούληση, ορατή και σταθερή δέσμευση στα υψηλότερα επίπεδα των Κέντρων Λήψης Αποφάσεων και ενεργή δράση των ατόμων και της κοινωνίας εν γένει», συμπληρώνει η πρόεδρος του Κ.Ε.Θ.Ι., κυρία Ζενάκου.

Φτάνει πια

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα του κειμένου που απεστάλη στη zougla.gr από την Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης με ορισμένες σκέψεις που περιγράφουν την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα:

«Πόσες ακόμη σφαγμένες ακρωτηριασμένες γυναίκες πρέπει να θρηνήσουμε, για να σταματήσει ο εμπαιγμός των ΜΜΕ, που παρουσιάζουν τα εγκλήματα κατά των γυναικών ως «οικογενειακές τραγωδίες» ή «εγκλήματα πάθους», αποσιωπώντας ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δράστης είναι ο άντρας και θύμα η γυναίκα;

Ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχε υπάρξει πριν σχέση κακοποίησης; Ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία το έγκλημα έρχεται ως τιμωρία μετά από απόφαση της γυναίκας για χωρισμό, για αυτοδιάθεση και αυτονομία, για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής ή μετά από οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβει η γυναίκα, η οποία, κατά το δράστη, απειλεί την κυριαρχία του και υποσκάπτει την εξουσία του;

Ότι η βία και μάλιστα η ακραία (η αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου) έχει φύλο;! Ως πότε θα συσκοτίζεται η έμφυλη διάστασή της και θα αναζητούνται αιτίες αλλού; (οικονομική κρίση!!!). Ως πότε θα ανεχόμαστε να ακούμε το πάθος, τη ζήλια, το βρασμό ψυχής και τώρα τελευταία και την απόγνωση από την οικονομική κρίση ως αιτίες αυτών των φριχτών εγκλημάτων;

Το χέρι του δράστη δεν το οπλίζει ούτε το πάθος, ούτε η ζήλια, ούτε η ανέχεια. Αυτά συνιστούν αφορμές. Το χέρι του δράστη το οπλίζει η πατριαρχική κοινωνία, το οπλίζει το δικαίωμα κατοχής (νομιμοποιημένο κοινωνικά και ηθικά) που νιώθει πως έχει πάνω στη γυναίκα του (και στα παιδιά του ενίοτε) που του επιτρέπει ακόμη και να αποφασίζει αν αυτή θα ζήσει ή όχι.»

Τα σχόλια πραγματικά περιττεύουν...


Πηγή:www.zougla.gr

No comments:

Post a Comment