Friday, June 16, 2006

"Ελέυθερα" βιβλία ...

... περιμένουν νέους ιδιοκτήτες "εγκαταλελειμένα" εδώ κι εκεί. Όχι όμως τυχαία. Όλη αυτή η διαδικασία είναι μέρος ενός διαδυκτιακού φαινομένου που ονομάζεται bookcrossing (κάτι σαν "διαστάυρωση βιβλίων"). Οι πιο πιστοί οπαδοί του το περιγράφουν σαν ένα τρόπο να μοιράζεσαι τις πνευματικές σου επιρροές με τον κόσμο και να αισθάνεσαι παράλληλα οτι κάνεις μια καλή πράξη. Στους περίεργους καιρούς που ζούμε, ένα βιβλίο ίσως είναι το μόνο πράγμα που μπορείς να ξεχάσεις με ... ασφάλεια σε ένα λεωφορείο (αρκεί να μην είναι σε σακούλα!).

Οι κανόνες είναι απλοί. Κατ'αρχήν παίρνετε ένα βιβλίο απο το ράφι. Νε είναι ένα που αγαπάτε (ένα του οποίου το διάβασμα θα κάνατε υποχρεωτικό αν ποτέ κυβερνούσατε τον κόσμο!). Μπείτε στην ηλεκτρονική διέυθυνση BOOK CROSSING. Δηλώστε στο site που θα το αφήσετε και μετά απελευθερώστε το! Όποιος βρεί το βιβλίο θα πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του bookcrossing, να δηλώσει οτι είναι ασφαλές στα χέρια του, να γράψει τα δικά του σχόλια και στη συνέχεια να το αφήσει πάλι ελέυθερο. Καθώς το βιβλίο ταξιδεύει, δημιουργείται στο internet ένα ημερολόγιο όπου καταγράφονται όλα τα σημεία που έχει βρεθεί και τα σχόλια των εκάστοτε αναγνωστών του.

Το bookcrossing ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2001 στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Τώρα έχει 350.000 μέλη σε 90 χώρες. Στη Βρετανία, γράφει η Βιβ Γκρόσκοπ στην Independent, υπάρχουν 4.000 μέλη που έχουν δημιουργήσει και ειδικές ζώνες όπου κάποιος μπορεί να βρει "εγκαταλειμμένα" βιβλία.

Ο Ρον Χορνμπεικερ, ιδρυτής του site (το οποίο είναι αυστηρά μη κερδοσκοπικό, όλα είναι δωρεάν), συνάντησε μέσω του Bookcrossing ένα απο τα βιβλία που έμελε να γίνει ένα απο τα αγαπημένα του: "Το Εκκρεμές του Φουκώ" του Ουμπέρτο Έκο. "Πάντοτε ο κόσμος μοιραζόταν τα βιβλία που διάβαζε είτε δίνοντάς τα σε φίλους, είτε μέσω κάποιας δανειστικής βιβλιοθήκης" σχολιάζει. "Εμείς δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό. Κανένας εκδότης δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ. Ίσα ίσα, τα καλά βιβλία κυκλοφορούν, συζητιούνται και αυτό κάνει καλό στις πωλήσεις τους".

Σαφάρι βιβλίων δεν πραγματοποιείται μόνο στοι εξωτερικό. Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι απο 1.000 bookcrossers που αφήνουν βιβλία εδώ κι εκεί σε όλη τη χώρα. Μια αναζήτηση στο site δείχνει οτι βιβλία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών έχουν απελευθερωθεί ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη. Κάποια έχουν "ξεχαστεί" σε παγκάκια του Εθνικού Κήπου, άλλα βρίσκονται στα χέρια γνωστών αγαλμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Μερικά κάνουν ηλιοθεραπεία σε παραλίες της Κω, της Νάξου, των Κυθήρων και ένα - δυο πίνουν καφέ στην Πάτρα. Στο site έχει δημιουργηθεί ελληνικό φόρουμ όπου λύνονται όλες οι πιθανές απορίες. Έται αν δείται στο λεωφορείο κάποιο ξεχασμένο βιβλίο, μην αδιαφορήσετε. Μπορεί να το άφησαν επίτηδες για να το βρείτε!


Άρθρο του γνωστού bookcrosser και δημοσιογράφου, aris1 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 12/9/2005

1 comment:

  1. Μπορείς να κάνεις ποστ όλο το άρθρο του Έθνους;

    σ' ευχαριστώ

    ReplyDelete